Insula Serpilor devine paradis fiscal

Data publicarii: 19-11-2008 | Politica

Guvernul de la Kiev a aprobat un proiecl de lege ce urmareste crearea unei zone economice libere pe Insula Serpilor. Aceasta se va numi Ahilia- denumire ce provine de la legenda sustinuta de unii arheologi si istorici ucraineni potrivit careia pe insula s-ar afla mormantul eroului Ahile, scrie Mediafax.

Aceasta este cea mai recenta initiativa a Ucrainei in incercarea de a demonstra ca Insula in cauza este locuita si are o viata economica.

Potrivit guvernului ucrainean, vor fi astfel atrase investitii si se va dezvolta turismul. Conform datelor vehiculate de ucraineni, proiectul urmeaza sa atraga investitii de aproximativ 4 milioane de euro numai in primii 10 ani. Pentru a se materializa, legea trebuie insa votata si de Parlament.

Insula Serpilor face parte din teritoriul Ucrainei din 1947, in urma Acordului de la Paris.

De cativa ani Romania se judeca cu Ucraina in privinta delimitarii platoului continental si a zonei economice exclusive. Desi nu neaga apartenenta insulei la teritoriul ucrainean, Romania sustine ca aceasta este doar o stanca si nu poate fi luata in calcul la delimitarea "granitelor ".

O solutie in acest caz este asteptata la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in 2009.

In alta ordine de idei, ministrul ucrainean al Apararii, Iuri Ehanurov, a afirmat ca inamicii potentiali ai Kievului sunt statele care au pretentii teritoriale la adresa Ucrainei, respectiv Rusia si Romania.

In acest context, Ehanurov a amintit si ca, "in prezent Insula Serpilor, este in litigiu".

Ministrul ucrainean si-a asigurat concetatenii ca Ucraina este capabila sa se apere, mentionand ca tara sa a mostenit mai mult de jumatate din arsenalul antiaerian al intregii Uniuni Sovietice.

Antena3