La ce pret poate sa ajunga un loc de parcare

Data publicarii: 20-11-2008 | Diverse

Locurile de parcare dau batai de cap soferilor din intrega lumea. Cu cat orasul este mai mare, cu atat locurile de parcare sunt mai rare. Oficialitatile din unele centre urbane au gasit, ca solutie salvatoare, impunerea de taxe exorbitante pentru dependentii de automobil. In acest fel, multi vor fi descurajati sa isi foloseasca masina, iar aglomeratia din zonele centrale nu va mai fi o problema.

Taxa cea mai mare pentru un loc de parcare o percep autoritatile din Londra. In City, punctul cel mai aglomerat al capitalei britanice, un abonament lunar ajunge la aproape 900 de euro, taxarea pe ora fiind de 12 euro. Daca avem in vedere ca aici sunt sediile marilor banci mondiale, putem considera suma justificata.

Tot in Londra, in West End, se gaseste a doua parcare cu preturile cele mai mari din lume. Aici o ora este taxata cu aproximativ 8 euro, pe luna valoarea abonamentului fiind de 850 euro. Pe locul trei se afla Sydney, cei dornici sa isi lase masina in centrul orasului trebuind sa scoata din buzunar minim 30 de euro pentru cateva ore. Aici s-a vandut anul trecut o parcare de 1.200 locuri cu 120 milioane dolari, bani usor de amortizat la astfel de taxe.

Parcarile din Hong Kong sunt pe locul patru in lume, cu o valoarea lunara de 650 euro. In 2007 un apartament din centrul orasului s-a vandut cu 240.000 dolari, din care doar parcarea a costat 153.000 dolari.

Pe locul cinci se afla un oras in plina expansiune din Australia, Brisbane. Aici taxa lunara pentru o parcare ajunge la 451 euro. Un caz interesant este in Tokyo, al saselea oras in clasament, cu o valoare lunara de 420 euro. Aici, pentru a putea cumpara un autoturism trebuie sa dovedesti mai intai ca ai un loc de parcare asigurat.

Urmatoarea pozitie este ocupata de cel mai mare oras din vestul Australiei, Perth, cu 400 euro pe luna. Autoritatile au decis sa asigure transport public gratuit pentru a incuraja populatia si turistii sa renunte la masinile personale.

Stockholm incearca sa convinga populatia sa renunte la folosirea masinilor atat prin punerea la dispozitie a unui transport public rapid, cat si prin mijloace punitive, precum taxarea tranzitului prin centrul orasului si a locurilor de parcare (390 euro).

Dublin ocupa locul zece, cu o valoare lunara de 380 euro. Aici sunt cele mai mari preturi pentru inchirierile de birouri, fapt ce a tras in sus si taxele pentru parcare.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: