Bancile din Romania cer o noua evaluare a garantiilor

Data publicarii: 22-11-2008 | Finante-Banci

Cititi-va inca o data contractul pentru creditul pe care l-ati luat de la banca! Poate ca ati sarit un capitol important: cel referitor la garantarea acestuia. Scaderile mari la preturile apartamentelor si terenurilor au determinat deprecierea gajurilor cu pana la 50%. Asa ca nu trebuie sa va mirati daca primiti o notificare prin care banca va va cere sa oferiti garantii in plus!
 
Vestea vine ca un traznet pentru cei care au credite cu garantii. Si asta pentru ca reevaluarea proprietatilor cu care s-au girat imprumuturile va atrage dupa sine cresterea ratelor lunare. Clientii platesc oricum rate mai mari de ceva vreme din cauza scumpirii dobanzilor si a comisioanelor, dar si din cauza deprecierii cursului de schimb.

Urmand modelul american, bancile din Romania au inceput rand pe rand sa trimita scrisori clientilor prin care le cer o noua evaluare a garantiilor. Bancherii vor sa se asigure ca, in cazul in care clientul intra in incapacitate de plata, au de unde sa-si recupereze banii dati cu imprumut.

Cum casele, terenurile si apartamentele s-au ieftinit, insa, cu aproximativ 20%, garantiile nu mai sunt suficiente. Pentru clientii care nu vor avea alte proprietati cu care sa gireze, suplimentar, bancile isi vor recupera diferenta prin cresterea dobanzilor.

Dupa modelul pietelor internationale unde valoarea garantiilor a scazut foarte mult din cauza crizei ipotecare, bancile din Romania devin mai atente la acest capitol. Mai ales ca in ultimul an au acordat credite in valoare de 300 de milioane de euro pentru cumpararea, constructia de locuinte si pentru achizitia de terenuri. In ultimele 6 luni, garantiile la aceste credite au inceput sa scada la fel de mult ca piata imobiliara.

Valoarea medie a creditelor acordate in ultimul an a fost intre 90.000 si 100.000 de euro. Din cauza scaderii pietei din ultimele 6 luni, garantiile acestor credite au ajuns sa valoreze cel mult 85.000 de euro. Asta inseamna ca daca acesti clienti ajung sa nu isi mai poata plati creditele, bancile nu vor recupera nici macar suma imprumutata.

Realitatea TV