Isarescu: Cresterile salariale nu vor imbunatati nivelul de trai

Data publicarii: 22-11-2008 | Finante-Banci

Dupa o lunga perioada de crestere economica sustinuta, Romania se va confrunta cu o perioada mai putin fasta, din cauza crizei internationale. "Intrebarea este ce se va ajusta mai intai, consumul sau investitiile? As spune in gluma ca tot ce vom avea va fi monoxid de carbon", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), prezent la gala de aniversare a zece ani de la lansarea Ziarului Financiar. Guvernatorul bancii centrale a pledat astfel, din nou, pentru o politica precauta din partea Guvernului.

Analistii economici dar si oficiali ai BNR au sustinut in ultima vreme ca deciziile mediului politic de a mari anticipat pensiile si de a majora salariile profesorilor si ale bugetarilor in general, desi sunt necesare pentru a le ridica nivelul de trai, vin intr-un moment foarte nefavorabil, respectiv criza internationala care a cuprins si Romania. Alternativele propuse de economisti sunt investitiile masive in infrastructura si simplificarea mediului fiscal.

"Ne permitem optiunea de a cumpara in continuare masini fara a mai avea bani de infrastructura?"

Vorbind despre calificativele negative primite de Romania din partea agentiilor de rating in ultimele saptamani, Isarescu a declarat ca ii aduc aminte de situatia economica din 1999. Guvernatorul a transmis un mesaj optimist, motivand faptul ca ratingurile negative se datoreaza faptului ca Romania se afla in an electoral. "Rezervele valutare ale Romaniei sunt mai mari decat intreaga datorie publica a tarii. Cu politici judicioase avem sansa sa trecem de acest hop in conditii mai bune decat in 1999. Romania a ramas elevul nabadaios, dar trebuie amintit ca celelalte tari care au reusit sa-si pastreze ratingurile au avut norocul sa nu fie intr-un an electoral", a declarat el. Guvernatorul a recunoscut ca in conditiile externe nu se mai pune problema cresterii consumului intern, iar majorarile salariale de cate 25% in ultimii doi ani nu au cum sa duca la o crestere a veniturilor cu 50%. "Cresterile salariale nu vor insemna o crestere a nivelului de trai, chiar se vor risipi si vor eroda si din castigurile din anii precedenti", a completat guvernatorul bancii centrale.

Integral in Gandul