Chinezii isi salveaza economia construind sosele si case ieftine

Data publicarii: 23-11-2008 | International

Guvernele provinciilor chineze au la dispozitie mai mult de 1.400 miliarde de dolari, de doua ori mai mult decat planul de ajutor initiat de americani, pentru tinerea economiei nationale departe de apele tulburi internationale, scrie International Herald Tribune citand televiziunea de stat a Chinei.

Anuntul guvernului a indus o stare de incredere in randul investitorilor, lucru vazut in rezultatele bursiere din ultima perioada. Miza planului propus de autoritatile chineze este atat recastigarea optimismului investitorilor, cat si relansarea consumului populatiei, lucru greu realizabil in conditiile unui somaj ridicat.

Suma acordata, peste 10 trilioane yoani (echivalentul a 1,4 trilioane dolari), insumeaza cheltuielile atat pentru proiecte mai vechi - planuite anterior - dar grabite de actuala criza, cat si pentru cheltuieli cu totul noi.

Potrivit unui economist al guvernului, banii vor fi distribuiti provinciilor in functie de viabilitatea proiectelor propuse. Acestea insa vizeaza strict imbunatatirea infrastructurii prin constructia de sosele, cai ferate, porturi sau case ieftine. "Astfel de investitii vor avea un efect consistent in economia tarii atat pe termen scurt, prin crearea de locuri de munca, cat si pe termen mediu si lung, infrastructura jucand un rol important in orice economie", spune Zhang Liqun, insarcinat cu planificarea cheltuielilor.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: