Europa de Est, centrul mondial al cyber-criminalitatii

Data publicarii: 25-11-2008 | Diverse

Fraudele online prin furtul identitatii si folosirea cardurilor de credit false pentru achizitionarea de produse din magazinele virtuale au atins valoarea de 5,3 miliarde de dolari in intreaga lume, potrivit ultimului raport al firmei de securitate IT Symantec.

In fruntea listei cu tipuri de frauda online se afla cele care implica cardurile de credit, 31% din total. Urmeaza spargerile de conturi bancare - 20%, spam-ul si phishing-ul - 19% - furtul de identitate, 7% - conturile de server - 5% si aplicatii malitioase - 2%.

Fraudele prin cardurile de credit sunt atat de numeroase deoarece cardurile sunt usor de obtinut si folosit in scopuri ilegale. Cele mai intalnite metode folosite de hotii online sunt schemele de phishing, atacul unor baze de date si scannerele magnetice.

Raportul Symantec arata ca se manifesta o tendinta de organizare in retele a grupurilor de infractori virtuali, ducand la o cyber-criminalitate organizata. Grupurile cele mai bine cristalizate sunt in Rusia si Europa de Est. Acestea au mijloacele necesare pentru producerea in masa a cardurilor de credit sau de debit.

Redactia BankNews.ro