Federal Reserve aloca 800 de miliarde dolari pentru deblocarea creditarii

Data publicarii: 25-11-2008 | International

Banca centrala americana, Federal Reserve, a anuntat marti doua noi initiative in valoare de 800 miliarde dolari, pentru deblocarea creditelor ipotecare, de consum si pentru intreprinderile mici, anunta Bloomberg.

Fed va cumpara obligatiuni in valoare de pana la 600 miliarde dolari, emise sau garantate de institutiile financiare de creditare ipotecara, autorizate de stat. Banca va pune la punct un program de 200 miliarde dolari destinat sprijinirii creditelor de consum si imprumuturilor pentru companiile mici.

Astfel, Fed va cumpara obligatiuni emise de Fannie Mae, Freddie Mac si Federal Home Loan Banks, de pana la 100 miliarde dolari. De asemenea, Federal Reserve va cumpara obligatiuni garantate cu ipoteci, emise de Fannie, Freddie si Ginnie Mae, in valoare de 500 miliarde dolari.

"Actiunea are ca scop reducerea costurilor si imbunatatirea accesului la creditele ipotecare, ducand la sprijinirea sectorului imobiliar si ameliorarea conditiilor de pe pietele financiare", anunta acelasi comunicat.

Trezoreria va acorda o facilitate de "protejare a creditelor" Fed-ului, de 20 miliarde dolari, pentru noul program, utilizand fonduri din pachetul de 700 miliarde dolari destinat salvarii sectorului financiar american.

NewsIn