Comisia Europeana va propune adoptarea unor masuri pentru stimularea economiei europene

Data publicarii: 25-11-2008 | Economie

Comisia Europeana va anunta, miercuri, masurile propuse in vederea stimularii economiei europene, aflata in recesiune, printre care scaderea taxei pe valoare adaugata (TVA) si solicitarea ca Banca Centrala Europeana sa reduca dobanda cheie, conform unui document schita, citat de Reuters.

Propunerile preliminare, obtinute de Reuters, nu precizeaza insa valoarea pachetului de stimuli economici, care potrivit estimarii facute saptamana trecuta de autoritatilor germane ar putea reprezenta aproximativ 1% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene, sau 130 miliarde euro (164 miliarde dolari).

Masurile propuse de Comisie permit celor 27 de state membre ale Uniunii Europene sa opteze pentru alternativele cele mai potrivite pentru stimularea economiilor nationale, grav afectate de criza financiara internationala.

"Aplicarea pachetului de stimuli fiscali este estimata pentru urmatorii doi ani (2009-2010), perioada in care guvernele trebuie sa depaseasca perioada de criza si sa isi reorienteze atentia spre atingerea obiectivelor pe termen mediu", se arata in document.

In plus fata de aceste masuri, se asteapta ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca din nou dobanda cheie. BCE a indicat ca o noua reducere ar putea avea loc in 4 decembrie, dobanda cheie urmand sa scada la 2,5-2,75%.

NewsIn