Romanii au scos 650 de milioane de euro din banci intr-o luna

Data publicarii: 26-11-2008 | Finante-Banci

Depozitele populatiei au consemnat o scadere dramatica in octombrie, prima luna in care s-a resimtit din plin criza financiara, noteaza Cotidianul. Cel mai mult au scazut depozitele in euro, iar banii au ramas in circulatie, adica in buzunare si "la saltea".

Depozitele detinute de populatie in bancile comerciale din Romania au scazut, in perioada 30 septembrie - 31 octombrie, cu 2,47 miliarde de lei (650 de milioane de euro, la un curs de 3,8 lei), dupa cum reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Astfel, conform statisticilor bancii centrale, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei erau, la 31 octombrie, de 49,98 miliarde de lei, in scadere cu 0,7% fata de volumul consemnat in urma cu o luna, de circa 50,32 miliarde. Mai abrupta a fost scaderea depozitelor constituite de populatie in valuta: la 31 octombrie, contravaloarea acestora se ridica la 28,63 miliarde de lei, adica mai putin cu 7% fata de finalul lunii precedente - circa 30,77 miliarde de lei.

Cu precizarea ca, pe media lunara calculata de banca centrala, leul s-a depreciat in acest interval cu circa 3% fata de euro, rezulta asadar ca, adunat, romanii au scos din depozitele pe care le aveau in banci mai mult de jumatate de miliard de euro, intr-o singura luna.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, spune ca o parte din banii scosi din depozite raman ca numerar in circulatie, iar alta parte merg in conturile curente. "Explicatia e matematica. De mai multe luni se observa o scadere a depozitelor, dar, in schimb, are loc o crestere a M1 (masa monetara in sens restrans - n.r.), adica a numerarului in circulatie si a conturilor curente. Dorinta bancilor de a atrage bani de la populatie a facut ca ele sa ofere dobanzi atractive la conturile curente. Acestea din urma au absorbit scaderile din depozite, mai ales ca randamentele lor nu sunt impozitate", spune Vasilescu.

In ultimele saptamani, tot mai multe banci ofera randamente ale conturilor curente apropiate de cele ale depozitelor. Avantajul pentru client este acela ca poate sa scoata oricand banii din contul curent, dar pierde dobanda - neajuns care devine acum neglijabil, date fiind dobanzile mari la aceste conturi (care merg pana la 11-12%). Bancile au inceput sa ofere astfel de randamente pentru ca au mare nevoie de resurse, date fiind criza internationala, resursele limitate din partea bancilor-mama si, nu in ultimul rand, semnalele de panica din partea deponentilor.

Totusi, datele BNR referitoare la dinamica M1 nu confirma in totalitate logica lui Vasilescu, ci arata ca cea mai mare parte a banilor au iesit din sistemul bancar. La 31 octombrie, M1 indica o valoare de 91,71 miliarde de lei, in scadere cu 0,9% fata de finalul lunii precedente. Mai mult, depozitele overnight (conturi curente, depozite la vedere) au inregistrat o scadere de 2,5%, scadere compensata, evident, de numerarul in circulatie, care a crescut cu 3,6%.

Cotidianul