Partea frumoasa a crizei financiare

Data publicarii: 27-11-2008 | Finante-Banci

Dobanzi fara precedent la produsele de economisire, comisioane eliminate, controale mult mai severe la banci, dar si oferte interesante la cardurile de credit. Astfel poate fi descrisa partea buna a crizei financiare, noteaza Cotidianul.

Aparenta criza de lichiditati care caracterizeaza in ultimele luni mediul bancar din Romania nu este neaparat un lucru rau. In fapt, odata cu declansarea crizei, sistemul bancar autohton a trecut prin transformari fara precedent care nu pot decat sa avantajeze clientul. Mai ales deponentii. Dobanzile la produsele de economisire in lei au ajuns deja in apropierea valorii de 14% pe an, in conditiile unei inflatii anualizate de sub opt procente.

De asemenea, tot ca urmare a instalarii crizei, clientul bancar beneficiaza, pentru prima data, de o lege care sa il protejeze impotriva abuzurilor anumitor institutii de credit care isi rezervau dreptul de a majora oricand si oricum costurile creditelor.
O ordonanta de Guvern, care va deveni operationala la inceputul lui 2009, interzice bancilor sa majoreze comisioanele pe parcursul derularii imprumuturilor, dar le si obliga sa calculeze dobanda variabila in functie de parametri bine stabiliti inca de la inceput. De altfel, o banca de top zece din Romania a fost deja obligata sa elimine un comision introdus ilegal. Unele institutii de credit au ales chiar sa renunte la comisionul de acordare. In plus, cardul de credit a ajuns sa fie mai avantajos decat imprumutul de nevoi personale.

Romanii obisnuiti sa economiseasca sunt puternic avantajati de aparitia crizei. Cateva institutii de credit ofera dobanzi de aproape doua ori peste cresterea preturilor la produsele de economisire. Randamentele trec deja peste 13,5% pe an, in conditiile in care majoritatea bancilor de pe piata locala manifesta o nevoie disperata de lei. Mai mult, cateva banci au preferat sa promoveze nu doar depozitele la termen, dar si conturile de economii sau chiar economisirea pe card. In acest sens au redus drastic din comisioane si chiar au eliminat unele taxe. Libra Bank a operat o noua modificare a dobanzilor si a urcat randamentele la un nivel-record de pana la 13,75% pe an pentru depozitele la termen constituite in lei.

Si BCR, cel mai mare jucator de pe piata bancara autohtona, a decis sa salte dobanzile incepand cu luna noiembrie. Banca a adaugat pana la trei puncte procentuale randamentelor practicate pentru a ajunge la o dobanda maxima de 12,25% pe an, aferenta depozitelor de peste 10.000 de lei constituite pe o perioada de trei luni. Alpha Bank a decis sa majoreze dobanzile atat la depozitele la termen, cat si la conturile de economii. Astfel, pentru depozite, dobanda maxima ajunge la 13% pe an, in timp ce la contul de economii Alpha Premier dobanda merge pana la 13,25%. Dobanda se calculeaza la soldul contului si se capitalizeaza lunar, iar comisionul de retragere este 0%. Si Piraeus Bank a majorat recent dobanzile la produsele de economisire. De asemenea, BRD, a doua banca din Romania, a majorat cu pana la doua puncte procentuale dobanda si a dus-o la 12% pentru depozitele constituite pe trei luni. Pentru depozitele OTP constituite pana pe 31 decembrie, banca ofera o dobanda de pana la 12% la economiile constituite in lei pe o perioada de un an. Tot criza a adus de la sine eliminarea unui numar important de comisioane. In cazul conturilor de economii si al depozitelor la termen nu mai exista aproape la nici o institutie de credit comisioane de retragere sau de deschidere a contului.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: