Ghetea: IMM-urile trec printr-un proces foarte dur de selectie naturala

Data publicarii: 28-11-2008 | Finante-Banci

Firmele mici si mijlocii trec, in prezent, "printr-un proces foarte dur de selectie naturala", in conditiile crizei financiare internationale, care s-a suprapus eforturilor de conformare cu standardele de performanta mai ridicate impuse de UE, a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

"Am discutat cu Guvernul subventionarea dobanzilor la creditele acordate IMM-urilor. Acestea trec printr-un proces foarte dur de selectie naturala in acest moment, mai ales ca a venit si criza peste ele. Trebuie sa le protejam pe cele care merita. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, IMM-urilor le-au fost impuse masuri suplimentare de protectie a mediului, protectie sanitara si foarte multe dintre ele, isi inchid incet-incet portile sau se comaseaza", a mai spus joi presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, in cadrul seminarului EU-COFILE, desfasurat la Sinaia.

El a completat ca "exista pericolul ca prea multe IMM-uri sa dispara", iar reprezentantii bancilor considera ca Guvernul ar trebui sa puna un accent deosebit pe sustinerea firmelor mici si mijlocii.

Ghetea estimeaza ca un alt efect al crizei internationale va fi intoarcerea in tara, in perioada urmatoare, a multor romani plecati la munca in strainatate

"Cred ca vor veni multi cetateni romani inapoi si cred ca vor ocupa foarte multe dintre locurile de munca ale celor care nu au plecat, pentru ca vor veni mai bine calificati si mai motivati", a continuat el.

El a mai precizat ca reprezentantii bancilor au discutat cu Guvernul elaborarea unor solutii pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene.

In cadrul intalnirii cu oficialii din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si din Banca Nationala a Romaniei (BNR), desfasurata la inceputul acestei saptamani, bancherii au propus si gasirea unor solutii pentru cresterea increderii intre banci, cum ar fi existenta unui sistem de garantare a operatiunilor interbancare.

Referitor la un eventual plan de sustinere a sistemului bancare, Ghetea a precizat ca, daca va fi nevoie de elaborarea acestui, programul ar trebui sa cuprinda sistemul bancar in intregime, nu doar institutiile cu capital autohton, "in conditiile in care nu se pune problema de a salva banca, ci de a salva clientela".

Referitor la revizuirea regulamentului privind creditarea populatiei, Ghetea a repetat ca normele trebuie modificate astfel incat sa trateze diferit creditele cu garantii si pe cele fara garantii.

"Intr-un fel se comporta un client care si-a pus casa la bataie si altfel unul cu un credit negarantat. Dorim nuante diferite in privinta restrictiilor impuse pe creditul ipotecar comparativ cu imprumutul de consum", a completat presedintele ARB.

El a explicat ca, in conditiile in care lunile octombrie, noiembrie si decembrie nu sunt cele mai reprezentative pentru evolutia viitoare a creditului de consum, ajustarea regulamentului se va face in ianuarie, asa cum a prevazut si banca centrala, inca din momentul aplicarii noilor norme.

"Cred ca in octombrie am avut un varf de influenta al crizei internationale, creditul a fost foarte putin practicat si dobanzile au fost uneori aberante. S-au facut si unele greseli de catre banci in momente de criza si s-a ajuns sa se creeze aceasta tensiune intre clienti si banci, presa si banci exact cand nu ne trebuia", a afirmat Ghetea.

In privinta rezervelor minime obligatorii (RMO), pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie la BNR, bancherii au propus "utilizarea lichiditatilor eliberate din RMO-uri in cumpararea de titluri si obligatiuni emise de stat". O alta solutie ar fi, in conditiile mentinerii RMO, ca BNR sa scada din sumele constituite echivalentul titlurilor de stat sau obligatiunilor municipale detinute de banci, a mai precizat Ghetea.

El a mentionat si posibilitatea ca imprumuturile de la institutii financiare internationale, precum Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau IFC, cu scadenta mai mare de doi ani, sa nu fie luate in calcul pentru constituirea RMO.

NewsIn