Romanii iubesc viata pe datorie, dar sunt atenti la cheltuieli

Data publicarii: 28-11-2008 | Finante-Banci

Tara nostra ocupa primul loc in Europa in privinta deschiderii populatiei catre contractarea unui imprumut bancar. Romanii prefera investitiile cu grad scazut de risc si spun ca nu prea dau banii pe lucruri inutile.

Mai mult de trei sferturi dintre romani ar fi dispusi sa contracteze un credit bancar pentru a-si imbunatati conditiile de trai, arata un studiu realizat de GE Money. Mai mult, cu opondere de 77% din totalul populatiei adulte,tara noastra ocupa, alaturi de Rusia, primulloc in Europa in privinta deschiderii catre contractarea unui imprumut. La polul opusse situeaza ungurii, care in mare parte, considera ca imprumutul bancar nu este o solutie pentru viitor. Precizam ca studiul citat a fost realizat in perioada iulie august2008, adica inainte de intensificarea crizei financiare in Romania si inainte de cresterea spectaculoasa a dobazilor.

Pe de alta parte insa, romanii par sa fie destul de atenti atunci cand isi aleg banca.

"Romanii se afla pe primul loc si cand vine vorba despre atentia cu care analizeaza si isi aleg produsele financiare. 62% dintre respondentii din tara noastra declara ca evalueaza cu atentie astfel de produse pentru a se asigura ca fac cea mai buna alegere. Doar 48% dintre polonezi si 45% dintre maghiari se concentreaza asupra eficientei cu care isi aleg produsele financiare, fie ca este vorba de depozite, carduri de credit sau de imprumuturi", arata cercetarea GE Money. Aproape paradoxal, romanii nu sunt dispusi sa isi asume riscuri si in ceea ce priveste investitiile pe care le fac cu propriii bani. Aceeasi cercetare a mai relevat faptul ca produsele de investitie cu grad scazut de risc sunt preferate in Romania. 41% dintre respondenti au declarat ca aleg acest tip de produse, chiar daca aduc castiguri mai mici, fiind urmati de maghiari, cu 39%, de cehi, cu 38%, si de polonezi, cu 31%.

De asemenea, romanii au o parere foarte buna despre modul in care isi administreaza propria avere. Opt din zece romani sunt de parere ca isi administreaza eficient bugetul, potrivit studiului. De asemenea, sunt cei mai increzatori in capacitatea lor de gestionare a venitului, fiind urmati de letoni si de maghiari, cu 75%, si de cehi, cu 72%. Rusii se declara cel mai putin abili la acest capitol, in conditiile in care numai 57% dintre ei considera ca isi administreaza eficient bugetul.

"Increderea romanilor in aptitudinea lor de a-si gestiona banii vine dintr-o buna cunoastere a veniturilor si cheltuielilor. 83% dintre romanii care au participat la studiu au declarat ca stiu exact cat castiga, 85% stiu cat datoreaza si 81% dintre ei stiu exact cat cheltuiesc in fiecare luna", se arata in studiul publicat de GE Money.

Integral in Cotidianul