Refinantarea, o solutie neprofitabila in vreme de criza

Data publicarii: 01-12-2008 | Finante-Banci

Cei care aveau imprumuturi de acum cativa ani, luate la dobanzi mari, puteau merge pana nu demult la banci sa faca refinantare. Aproape in fiecare caz clientii puteau obtine dobanzi mult mai bune, cu pana la 9-10% mai mici decat cele din contractul initial, ceea ce ducea la scaderea sensibila a ratelor sau la posibilitatea de a mai lua niste bani in plus de la banci. Aprecierea dobanzilor din ultima perioada insa a transformat refinantarea intr-un produs, de cele mai multe ori, neprofitabil.

"Avem clienti care vin la noi si ar vrea sa faca o refinantare. Dupa ce se uita la dobanzi insa si facem calculele isi dau seama ca nu pot obtine niciun avantaj, ba chiar din contra. Pana acum cateva luni refinantarea era o solutie buna", a declarat Cristian Alecu, director de vanzari CreditZone. Pana nu demult, refinantarea era o metoda utila de reducere a ratelor lunare prin acoperirea vechiului credit cu unul nou, la dobanzi mai bune, care prelungea practic perioada de rambursare, scazand astfel valoarea ratelor care trebuiau platite.

Cele mai afectate sunt creditele ipotecare

Cele mai mari diferente se observa la creditele ipotecare, afectate si de noile reglementari de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei bancilor de pe piata locala. De exemplu, in septembrie un credit ipotecar in valoare de 100.000 de euro, pe 30 de ani, putea fi luat la o dobanda de 9,62%, ceea ce ducea la o rata lunara de 860 de euro si un total de plata la finalul creditului de circa 310.000 de euro. Acum insa, acelasi credit, de la aceeasi banca, poate fi luat la o dobanda de 12,95%, adica o rata lunara de peste 1.100 de euro si un total platit bancii de putin peste 400.000 de euro, deci cu 30% mai mult decat in septembrie, conform unui studiu al FinZoom.

"In situatia actuala, influentate de criza financiara internationala, bancile din Romania, pe langa impunerea unor restrictii limitand accesul la credite (influentate atat de criza financiara cat si de reglementarile BNR), au adoptat scumpiri drastice ale creditelor, motiv pentru care refinantarile (in aceeasi moneda) au devenit in acest moment neprofitabile pentru persoanele care au obtinut credite cu numai cateva luni in urma", este de parere Diana Tarus, analist financiar FinZoom.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: