Dobanzile mari anuleaza ieftinirea apartamentelor vechi

Data publicarii: 02-12-2008 | Imobiliare

In momentul de fata, desi apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit cu pana la 30% de la inceputul anului, cei care isi iau acum un credit ipotecar vor plati practic la fel de mult ca inainte de ieftinire daca dobanzile raman la fel de mari pe toata perioada contractului. In medie, suma totala care trebuie platita la banca a crescut cu 25-40% la imprumuturile ipotecare in euro.

Pentru un credit de 100.000 de euro luat in septembrie, clientul trebuia sa plateasca dupa cei 30 de ani de contract circa 300.000 de euro in total. Cresterea dobanzilor de la 8% la 11%, in medie, la acest tip de credit, determina in momentul de fata un total de plata de circa 400.000 de euro la aceeasi suma luata initial, de 100.000 de euro. Altfel spus, ieftinirea cu pana la 30% a apartamentelor vechi din Bucuresti este in conditiile actuale anulata de cresterea dobanzilor.

Singurii care pot profita integral de ieftiniri sunt cei care pot plati cu banii jos. Sunt vesti bune insa si pentru cei care si-au luat un credit ipotecar acum: dobanzile vor trebui sa scada dupa ce efectele crizei financiare din SUA se vor diminua. "In momentul de fata intr-adevar suma totala de plata este mai mare decat in septembrie, de exemplu. Insa aceasta dobanda nu va ramane aceeasi pe toata perioada de creditare", a declarat pentru Gandul Anca Bidian, manager general al Kiwi Finance. "Pentru ca piata sa se deblocheze, pana ajungi la cererea solvabila, preturile vor trebui sa mearga in jos. O corectie de 20% nu este suficienta", a adaugat Bidian.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: