BNR este cu trei-sase luni in urma economiei reale
Data publicarii: 04-12-2008 | Finante-BanciUnul dintre cei mai activi playeri de pe piata tranzactiilor, bancherul de investitii Doru Lionachescu, afirma intr-un interviu in exclusivitate pentru Business Standard ca Banca centrala a reactionat pana acum defazat in raport cu evolutia in Romania a crizei globale.
Fostul bancher, care a facut parte din echipa de start a ING Bank in Romania si apoi a lucrat pentru Citibank si Bancpost, crede ca BNR a gresit atunci cand a trecut la aplicarea noului regulament de creditare pentru banci, in contextul in care criza globala trecuse intr-o alta faza, cu o evolutie mult mai rapida, odata cu seria de mari falimente din industria bancara inceputa cu Lehman Brothers. "BNR, in loc sa suspende aplicarea Regulamentului de restrictii privind accesul la credite tinand cont de conjunctura, a mers mai departe cu el. Dupa cum actioneaza, BNR este cam cu trei-sase luni in urma fata de economia reala", afirma Lionachescu. "BNR este defazat, nu are instrumente si nu intelege ce se intampla, oricum ei sunt mult mai aplicati decat Ministerul de Finante si premierul, care au dovedit ca sunt pe langa in aceasta situatie", mai spune managing partnerul casei de investitii Capital Partners.
In replica, consilierul BNR, Adrian Vasilescu, raspunde ca nu masura BNR a restrans lichiditatea din piata: "Am spus si repet: implicarea regulamentului 11 in dezbaterile despre restrangerea creditarii este o tinta falsa. Ma rezum la doua argumente. Primul este ca acest regulament nu a produs niciun efect inainte de 15 noiembrie, asa ca orice referire la el este bazata pe inchipuiri. Al doilea argument este acela ca, in octombrie fata de septembrie, creditul pentru gospodariile populatiei a scazut cu 1,2%, in timp ce creditul pentru companii a scazut cu 1,9%. Avand in vedere ca regulamentul se refera numai la persoanele fizice, iar creditarea persoanelor juridice a scazut mai drastic, arata care este adevarata cauza: restrangerea finantarii de la bancile-mama si in nici un caz regulamentul BNR". Lionachescu contesta, de asemenea, masurile prin care BNR a intervenit pentru a apara leul pe piata interbancara de atacul bancilor straine. "Piata interbancara este blocata, creditarea este oprita.
Actiunea BNR antispeculativa a fost o inutilitate, n-am inteles-o. Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, la atacul pe forint, nu a fost interesat sa apere moneda. Daca leul este supra sau subevaluat, piata spune. Nu este rolul BNR. Aceasta ambitie a BNR de a infrange asaltul bancilor straine e de opereta", explica bancherul de investitii, care afirma ca bancile trebuie, de fapt, incurajate sa lase banii sa circule in economie, in piata. El adauga ca "tensiunea dintre BNR si banci nu poate avea efecte pozitive, fara sa spun ca este vinovata o parte sau alta". "Prima masura este sa injectezi lichiditate. Sa reduci cu 2% rezervele minime obligatorii (RMO) e putin cand piata este blocata. RMO trebuiau reduse mai mult pentru ca dobanzile sa scada, pentru ca banii nu circula in economie", subliniaza Lionachescu. Potrivit acestuia, guvernul, oricare ar fi el, trebuie sa evite sa sustina in perioada de criza politici de protectie pentru un sector sau altul si trebuie sa se miste rapid pentru constituirea unui fond de urgenta si sa se asigure de acces la lichiditati pentru a face fata chiar si in scenariul cel mai pesimist care ar putea afecta economia anul viitor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri