BNR: Sistemul bancar romanesc este solvabil

Data publicarii: 06-12-2008 | Finante-Banci

Directorul directiei de stabilitate financiara a Bancii Nationale a Romaniei, Ion Dragulin, sustine ca bancile comerciale din Romania sunt solvabile si nu necesita o restructurare. Referitor la situatia actuala a tarii, oficialul Bancii Centrale precizeaza ca amenintarile serioase sunt de natura externa, dar sunt complicate de vulnerabilitati interne, cum ar fi inflatia inca mare si deficitul de cont curent.

Oficialul directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR, declara ca, per ansamblu, sistemul bancar romanesc este unul solvabil, iar indicatorii financiari sunt buni. In opinia sa, nu se impune o restructurare a sistemului bancar, ci doar o revizuire a strategiilor de gestiune a activelor si pasivelor, in contextul actualelor amenintari.

"Structura finantarilor se va schimba, de la finantari externe pe termen lung, la cele pe termen scurt, inclusiv finantarea externa se va reduce, se vor reduce si cele de la banca mama," a precizat directorul directiei de stabilitate financiara a BNR, Ion Dragulin.

Drept rezultat, modificarea structurii resurselor bancare va determina revizuiri ale modelelor de creditare. Cat priveste lichiditatea din sistemul bancar, Ion Dragulin a precizat ca aceasta nu este excesiva, dar exista. In plus, in situatia unui deficit de resurse, Banca Nationala va furniza lichiditate pana la un nivel optim.

"Autoritatea monetara are functia de a furniza lichiditate, in cazul nostru, al Romaniei, lichiditatea s-a redus pentru ca capacitatea intrarilor de capital in ultimii ani s-a redus," a adaugat Ion Dragulin.

Directorul directiei de stabilitate financiara a BNR a mai adaugat ca urmeaza o etapa de regandire a politicilor bancare.

Cert este ca institutiile de creditare nu se vor confrunta cu o scadere a cererii de finantare, iar potentialul de indatorare a IMM-urilor si a populatiei este inca foarte ridicat.

The Money Channel