Redresarea economica necesita mai multe masuri coordonate de politica monetara

Data publicarii: 08-12-2008 | Economie

John Gieve, guvernatorul adjunct al bancii centrale a Marii Britanii, Bank of England, a declarat sambata ca sunt necesare mai multe masuri macroeconomice coordonate la nivel international, relateaza Reuters.

Intr-un interviu acordat revistei financiare Hedge Funds Review (HFR), Gieve a spus ca evenimentele ce au avut loc in economia mondiala au fost "foarte importante pentru Marea Britanie", pentru ca aceasta a fost expusa la tendintele internationale.

Gieve a recunoscut ca este putin probabi sa existe vreodata o coordonare stransa a politicilor macroeconomice si un pachet fiscal la nivel mondial, insa este de parere ca miscari concertate de politica monetara, precum reducerea cu jumatate de punct procentual din octombrie, vor fi mai frecvente in viitor, potrivit unui raport HFR.

"Per ansamblu, am observat o coordonare slaba a politicilor monetare", a spus Gieve. "Cred ca una dintre principalele lectii pe care le-am invatat in ultimele 18 luni este aceea ca avem nevoie de o coordonare mai buna a politicilor macroeconomice".

Bank of England a coborat agresiv dobanda de politica monetara in ultimele luni in Marea Britanie, incluzand reducerea de un punct procentual efectuata joi, ce a adus dobanda cheie la 2%, cel mai mic nivel din 1951.

Gieve a declarat pentru HFR ca nu exclude o dobanda de 0%, insa a precizat ca Marea Britanie nu este in aceasta situatie pentru moment.

Grieve a spus ca economia mondiala s-a schimbat foarte mult fata de vara acestui an si a descris criza financiara mondiala declansata de criza creditelor ipotecare ca pe "o criza financiara ce are loc o data intr-o suta de ani".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: