Garda Financiara amendeaza Internetul

Data publicarii: 08-12-2008 | Finante-Banci

Garda Financiara amendeaza firmele care nu si-au trecut pe pagina de Internet adresa sediului social, codul fiscal si capitalul social. Explicatia: comisarii iau prime in functie de cuantumul amenzilor.

Dorel Ioja si Stefan Dinu, comisari la Garda Financiara Bucuresti, au efec­tuat pe 15 octombrie 2008 un con­trol "operativ si inopinat" la o fir­ma din Capitala, care se ocupa cu co­mer­tul de tevi. Dupa ce au luat la pu­ri­cat toate actele firmei si nu au gasit nici o neregula, tema controlului fiind "respectarea regulilor de comert", cei doi comisari au descoperit, intr-un sfar­sit, o incalcare a legii. "Societatea de­tine o pagina de Internet proprie, care nu contine informatiile pre­va­zu­te de Legea 31/1990, in sensul ca pa­gi­na de Internet a societatii nu con­ti­ne informatiile referitoare la forma ju­ri­dica a societatii, adresa sediului so­cial, numarul din Registrul Co­mer­tu­lui, Co­dul Unic de Inregistrare si nici ca­pi­ta­lul social", se arata in procesul-ver­bal.

Concluzia controlului: "Fapta des­crisa constituie contraventie" si a fost sanctionata operativ cu 2.500 de lei.

In legatura cu articolele in baza ca­ro­ra a fost amendata firma, acestea spun ca "in orice factura, oferta, co­man­da, tarif, prospect si alte documente intrebuintate in comert", fir­me­le trebuie sa faca publice aceste da­te. Legea nu face referire expresa la pa­gina de Internet, ceea ce inseamna ca reprezentantii Garzii Financiare au adaptat expresia "prospect si alte do­cumente intrebuintate in comert". "Pe mine cand m-au amendat, mi-au aratat niste hartii in care figura si pa­gina de Internet. Ca sa nu ma mai com­plic, am platit amenda", a de­cla­rat pentru Cotidianul Lucian Dai­nea­nu, administratorul firmei amendate. Ca sa fie categorici, cei doi co­mi­sari au precizat in procesul-verbal ca de­lictul constatat are "caracter de con­tinuitate in perioada februarie 2008-15.10.2008". "Teoretic, caracterul de continuitate e atunci cand ai fost controlat, ti s-a cerut sa remediezi gre­seala si ai primit avertisment. Iar cand esti controlat a doua oara si nu ai indreptat greseala, atunci esti amen­dat. Eu am fost amendat din pri­ma, pentru o chestie banala pe care am remediat-o intre timp. Ei m-au in­tre­bat pur si simplu de cand am pagina de Internet. Le-am aratat documentele din care reiesea ca am pagina de Internet din februarie. De aceea au tre­cut ei in procesul-verbal acea pe­ri­oa­da", explica Lucian Daineanu.
 
El a precizat ca, in ultimele luni, co­mi­sarii Garzii Financiare Bucuresti au controlat firma sa din doua in doua sap­tamani. "Cred ca si-au facut abo­na­ment la noi, la firma. In octombrie, cand ne-au amendat pentru ca nu am pu­blicat pe site-ul firmei noastre acele date, nu au gasit alte nereguli, desi ne-au cerut si le-am pus la dispozitie toate documentele. Dupa acel control din octombrie, la doua saptamani au ve­nit iarasi. Nu au gasit nimic. Acum ca­teva zile, au venit din nou in control si ne-au cerut sa verifice niste documente privind un import. Concluzia e ca acesti comisari cauta pana gasesc ceva, cat de mic, pentru a avea motiv sa te amendeze", afirma Lucian Dai­nea­nu.
 
Adrian Cucu, seful Garzii Finan­cia­re, a declarat pentru Cotidianul ca nu este de acord cu acest gen de amenzi. "Dezaprob total astfel de sanc­tiuni. Aces­te amenzi nu sunt abu­zive, de­oa­re­ce sunt stipulate in lege. Eu insa nu sunt de acord cu ele, deoarece consi­der ca prioritatea noastra e cu totul alta. Astfel de amenzi nu ca­racterizeaza ac­ti­vitatea Garzii Fi­nan­ciare Bucuresti", e de parere Adrian Cucu. Patronii fir­me­lor bu­cu­res­tene care au fost amendati pentru astfel de motive sustin ca aceasta procedura este practicata de mai multi co­misari pentru a-si rotunji ve­­nitu­ri­le, din primele pe care le pri­mesc ca re­com­pensa pentru amenzile date. "Exis­ta in lege stipulate prime, care re­prezinta un anumit procent din amen­zile date. Deci comisarii primesc nis­te prime in functie de cuantumul a­men­zilor date", a explicat Adrian Cucu.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: