Cinci moduri de a-ti consolida job-ul

Data publicarii: 08-12-2008 | HR/Cariere

Recesiunea economica a fost confirmata in ultimele luni de mai multe state care pana de curand nu dadeau vreun semn de slabiciune. De la companiile financiare, primele victime ale crizei, problemele s-au extins rapid si in restul industriilor, gripate de lipsa lichiditatilor si scaderea puterii de cumparare a oamenilor. Pentru a supravietui, multe iau in consideratie reducerea personalului. Pastrarea sau pierderea job-ului pot parea o loterie ale carei numere sunt trase de altii. Insa lucrurile nu stau tocmai asa, fiecare angajat avand la indemana cateva moduri simple de consolidare a pozitiei.

1. Fa-te vizibil. Conteaza nu numai cat de mult sau cat de eficient lucrezi, ci, intr-o situatie ca cea de astazi, cum reusesti sa le arati managerilor realizarile tale. Fa-i sa vada ca obtii rezultate si ca banii pe care ii primesti aduc un profit.

2. Ramai in linie cu ceilalti. Nu este perioada cea mai potrivita pentru a face experimente sau a incerca sa aduci ceva nou, asa cum este recomandat intr-o perioada de crestere economica. Este de preferat sa ramai pe aceeasi directie cu ceilalti pana ce lucrurile se vor linisti.

3. Fii propriul manager. Seful tau poate fi nervos sau ocupat cu treburi mai importante, ce tin de salvarea companiei, de aceea cu cat il vei distrage mai putin, cu atat iti va fi mai recunoscator. Arata-i ca te poti descurca singur si ca stii ce ai de facut fara sa apelezi la ajutorul lui.

4. Cultiva-ti reteaua de cunoscuti. Mentinerea unei retele ar trebui sa fie pe lista de prioritati pe durata intregii cariere. In vremuri bune te pot ajuta sa urci in rang, in vremuri dificile sa iti mentii pozitia sau sa iti gasesti repede alt serviciu daca firma la care lucrezi nu mai are resursele necesare supravietuirii.

5. Nu rata petrecerile firmei. E important sa le arati sefilor ca esti bine inradacinat in companie. A lipsi de la o petrecere organizata de firma, precum cea de Craciun, poate fi interpretat ca un semn al deconectarii tale de la treburile si interesele companiei.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: