In 2012, majoritatea automobilelor vor avea sistem start-stop

Data publicarii: 08-12-2008 | Auto

Reducerea emisiilor de carbon si imbunatatirea consumului sunt o prioritate pentru cei mai multi constructori auto. Autoturismele hibride sunt principalul raspuns dat de producatorii auto, insa, auxiliar, se gandesc la implementarea unor sisteme care sa optimizeze performantele motoarelor clasice.

Unul dintre acestea este sistemul Stop-Start dezvoltat de Bosch atat pentru motoarele pe benzina, cat si pentru cele pe motorina. Deja o parte a modelelor BMW au in dotarea standard aceasta functie, iar Fiat se gandeste sa il adopte incepand cu 2009 pentru modelul 500 cu motor de 1,2 litri si transmisie automata. Oficialii Bosch cred ca pana in 2012, mai mult de 50% din automobilele existente vor dispune de functia stop-start.

Sistemul opreste motorul cand vehiculul stationeaza, de exemplu la stop, iar imediat ce soferul apasa pedala de acceleratie, motorul reporneste. In mediul urban, masinile dotate cu functia stop-start pot obtine o reducere a consumului cu 8%. Inca nu este clar cum va fi aplicat pe masinile cu transmisie manuala si daca oprirea motorului va duce si la oprirea incalzirii, pe timp de iarna, sau a aerului conditionat, vara.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: