Apogeul crizei, in cateva luni!

Data publicarii: 09-12-2008 | Economie

Economia va incetini abrupt, dar exista destule metode de contracarare a efectelor. Angajatii companiilor sunt cei  mai pesimisti. Oamenii de afaceri, ca si angajatii companiilor, sunt tot mai sceptici in privinta economiei. Directorul Rompetrol, Dinu Patriciu, vede un avans al PIB de doar 3% in 2009.

Actuala criza economica ar putea atinge apogeul in urmatoarele 3-12 luni, a afirmat ieri directorul general executiv al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. Tot ieri, un studiu realizat in randurile salariatilor din diverse domenii arata ca doi din trei oameni isi simt amenintat locul de munca, pe fondul crizei financiare.

Cei mai ingrijorati sunt tinerii cu varste intre 18 si 25 ani si cei care lucreaza in agricultura, imobiliare, telecomunicatii, finante si administrativ, potrivit sondajului, realizat de NetJobs.

Recesiune, dar nu ca in teorie

In opinia omului de afaceri Dinu Patriciu, anul viitor am putea avea chiar si o recesiune, "chiar daca nu conforma teoriei", deoarece se va inregistra o scadere drastica a cresterii economice - "de la circa 9% anul acesta la doi-trei la suta anul viitor".

Reamintim ca, pana in prezent, Comisia Nationala de Prognoza a estimat crestere economica de 4%-6% in 2009, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca anul viitor cresterea economica va cuprinsa intre 3% si 6%.

O medie a estimarilor anuntate de 11 analisti intervievati de agentiile de presa indica o crestere economica de 3,4% in 2009. Metodele de a contracara caderea economiei se bazeaza pe reducerea si optimizarea fiscalitatii si pe diminuarea cheltuielilor bugetare, considera Dinu Patriciu.

Optimizarea fiscalitatii, solutia de avarie

In ceea ce priveste lucrarile publice, acestea ar trebui finantate "din resurse private si nu din banii contribuabililor". Lucrarile publice si cele de infrastructura necesita "schimbarea legii exproprierii, astfel incat procesul administrativ sa fie grabit, iar legislatia achizitiilor publice trebuie sa urmeze un model simplu si flexibil".

Patriciu a mai precizat ca TVA ar trebui redusa la 15%, nivel recomandat si de UE, iar cota unica de impozitare trebuie mentinuta, deoarece reprezinta "unul dintre elementele principale ale competitivitatii statului roman in atragerea investitiilor straine". In plus, daca vecinii vor practica niveluri mai mici ale cotei unice de impozitare "va trebui sa se conformeze si Romania".

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: