Sapte modalitati de reducere a cheltuielilor de sarbatori

Data publicarii: 10-12-2008 | Finante-Banci

Implicatiile financiare ale sarbatorilor de iarna sunt cunoscute de toti, insa, pentru multi, cheltuielile din acest an ar putea avea urmari mai mari decat in trecut. Reducerea primelor de Craciun, inghetarea creditelor, majorarea preturilor la principalele bunuri precum si la o serie de taxe (un exemplu ar fi valoarea politei RCA pentru care toti asiguratorii au anuntat cresteri) pot lovi serios bugetele oricarei familii. De aceea, reducerea unor cheltuieli specifice sarbatorilor devine o necesitate si, daca nu stiti exact cum, iata mai jos cateva trucuri.

1. Stabiliti-va de la bun inceput un buget in care sa va incadrati. In alcatuirea sa luati in consideratie si cheltuielile pe care trebuie sa le suportati in primele saptamani din noul an, astfel incat sa nu apara riscul ramanerii fara lichiditati. Limitarea bugetului poate fi compensata cu un efort de imaginatie: un cadou mic dar bine ales va fi la fel de apreciat ca unul costisitor.

2. Un truc des folosit este "reciclarea" cadourilor mai vechi. Potrivit unui raport al CreditExpert, 40% dintre britanici au recunoscut ca utilizeaza frecvent aceasta metoda. O sticla de vin primita de la serviciu, de exemplu, poate fi pasata mai departe ca dar. Trebuie ca starea cadoului sa fie buna si sa nu provina de la persoana careia ii este dat.

3. Cumparati cadourile din magazinele virtuale. Desi website-urile principale de cumparaturi online, precum e-Bay sau Amazon, nu opereaza in Romania, exista tousi o serie de magazine mai mici de unde pot fi achizionate produse la preturi inferioare celor din market-urile fizice. In apropierea sarbatorilor majoritatea lanseaza oferte extrem de avantajoase, dovedinu-se astfel aliati buni ai bugetului personal.

4. Fa din putin mult. Acest paradox s-ar putea traduce in forma unor cadouri mai mici dar mai numeroase care ar putea genera un entuziasm cel putin la fel de intens ca un singur cadou consistent. Copiii cu siguranta se vor simti mai incantati deschizand mai multe cadouri decat unul singur.

5. Fii cel putin pentru o luna ecologist. Asa vei avea constiinta impacata si vei putea economisi si ceva bani, in cazul in care obisnuiai ca an de an sa expediezi scrisori sau felicitari cunoscutilor. Sunt nenumarate site-urile care iti pun la dispozitie sute de modele de felicitari. Nu mai ramane decat sa adaugi propriul mesaj si adresele de e-mail ale prietenilor.

6. De regula, sumele cele mai mari se duc pe mancare. De aceea e de preferat sa nu te avanti in primul magazin din drum si nici la cel mai renumit din oras. Afacerile bune se fac dupa ce prospectezi intrega piata pentru a afla unde sunt promotiile cele mai mari. O alternativa de luat in seama este piata, comerciantii de aici avand de regula preturi mai mici decat hypermarketurile. De asemenea, o alta posibilitate este o vizita in satele din apropierea orasului si achizionarea produselor de baza, carnea si vinul de exemplu, direct de la sursa.

7. Daca va tenteaza un Craciun petrecut pe alte meleaguri, cu cat faceti rezervarile mai din timp, cu atat veti economisi mai mult. Acest lucru este valabil atat pentru cazare cat si, sau mai ales, pentru biletele de avion. Daca sunteti prevazatori si le achizionati din timp salvati cel putin cateva zeci de euro.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: