Banca Mondiala: economiile emergente s-ar putea confrunta in 2009 cu falimente bancare

Data publicarii: 10-12-2008 | International

Criza bancara internationala, amplificata in ultimele luni de falimentele unor institutii financiare uriase, s-ar putea prelungi pe intreg anul 2009 facand ca atat economiile dezvoltate, cat si cele in curs de dezvoltare sa intre intr-o recesiune cronica, avertizeaza Banca Mondiala in raportul privind perspectivele de evolutie pe 2009.

"Urmare a incapacitatii de plata a unui mare numar de banci si institutii financiare din Statele Unite, Europa si tarile in curs de dezvoltare, conditiile financiare au devenit mult mai dificile, ducand la descresterea investitiilor si scaderea capitalizarii pietelor", se arata in raport.

Banca Mondiala anticipeaza o crestere globala de 2,5% pe 2008 si de doar 0,9% in 2009. Economiile emergente nu vor avea o crestere mai mare de 4,5%, dupa ce in 2007 ajunsese la 7,9%. Chiar daca majoritatea guvernelor vor face eforturi pentru sustinerea sistemului financiar, multe dintre tarile cu economii in crestere vor experimenta serioase probleme, nefiind exluse falimente bancare si lipsa de lichiditati.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: