Restante la furnizori. Urmeaza salariile?

Data publicarii: 10-12-2008 | Afaceri

Dificultati in finantarea platilor catre furnizori, instrumente de plata refuzate de banci, intrari in insolventa. Acesta este tabloul mediului de afaceri din ultima luna, asa cum reiese dintr-un studiu realizat in noiembrie de compania Coface Romania. Patronii arata cu degetul catre BNR si sistemul bancar in general, considerati a fi principalii vinovati pentru lipsa de lichiditati din economie si, in consecinta, pentru restantele la plata.

Potrivit studiului, in luna noiembrie s-a constatat o dublare a numarului de intarzieri la plata, in relatia cu clientii, inregistrate de firmele din portofoliul Coface. Dintre aceste incidente, 60% provin din domeniul constructiilor, la mare distanta situandu-se domenii ca distributia bunurilor de larg consum si IT.

"De vina este Banca Nationala, dar si bancile comerciale, care nu inteleg ca singura iesire din impas este reluarea creditarii, asa cum s-a procedat si in celelalte tari europene, pentru ca nimeni nu face afaceri cu bani de acasa. Chiar daca plata salariilor este prioritara si pana acum nu au fost probleme majore, daca vom continua in acest fel, vom asista si la restante catre angajati", a declarat pentru Gandul secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Constantin Parvan. El a dat exemplul unor dezvoltatori imobiliari, carora le-a fost refuzata finantarea prin credit bancar, chiar daca proiectele lor erau aproape finalizate.

Criza de lichiditati a condus si la inmultirea situatiilor in care bancile refuza instrumentele de plata ale companiilor. Din 3.500 de firme verificate in ultimele doua luni, 5% au inregistrat incidente de plata, iar doua treimi au avut incidente noi, in ultima luna. Asistam astfel, spun autorii studiului, la o crestere cu 30% a numarului de incidente fata de prima jumatate a anului, cand foarte multe dintre companiile aflate acum in dificultate aveau situatii financiare bune.

Chiar daca-si amana furnizorii, firmele nu fac exces de zel nici in ceea ce priveste plata obligatiilor catre stat. Potrivit declaratilor recente ale ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, companiile utilizeaza tot mai mult creditul fiscal (plata cu intarziere a obligatiilor catre buget), iar in octombrie si noiembrie veniturile bugetare din taxe si impozite s-au situat cu 1,3 miliarde de euro sub nivelul programat.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: