Paradoxurile crizei: investitorii fac coada la obligatiunile cu 0,0% profit

Data publicarii: 11-12-2008 | International

A-ti investi banii in ceva ce nu-ti aduce niciun profit pare un nonsens sau dovada unei decizii investitionale proaste. Nu si in vremuri de criza cronica, cand nicio valoare mobiliara sau imobiliara nu iti mai castiga increderea.

Astfel se explica graba investitorilor americani de a cumpara titluri cu un mare grad de siguranta emise de statul american si cu o dobanda de 0%. Semnalul trimis de acest fenomen este unul grav, scrie cotidianul american de afaceri, International Herald Tribune.

Turbulentele economice sunt profunde iar oamenii au pierdut sume mari prin cumpararea de actiuni, derivate, obligatiuni sau alte instrumente financiare, incat profitul e ultimul lucru la care se mai gandesc. Ceea ce considera valoros acum, este siguranta banilor.

Dincolo de caracterul paradoxal al acestui fenomen, analistii cred ca o astfel de investitie poate fi extrem de periculoasa. Decizia de a-si pune banii la adapost si nu a-i investi in piata, poate crea mari probleme companiilor, care oricum trec printr-o mare criza de lichiditati, lipsa banilor amenintandu-le operatiunile.

Marti, investitorii au cumparat obligatiuni cu maturitatea la patru saptamani emise de guvernul american in valoare de 30 de miliarde de dolari, insa cererea a fost atat de mare, incat nicio emisiune de patru ori mai mare nu a fost de ajuns. Mai mult, pentru o scurta perioada de timp, investitorii au acceptat chiar o mica pierdere in schimbul plasarii banilor in instrumente sigure.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: