Pressing bancar pentru relaxarea creditarii

Data publicarii: 11-12-2008 | Finante-Banci

Bancherii se duc saptamana viitoare cu jalba-n protap la BNR, in speranta de a obtine o relaxare a creditarii, in noile conditii ale crizei financiare, insa analistii economici estimeaza ca imprumuturile vor ramane in continuare scumpe.

In replica, fostul presedinte al CEC, analistul economic Eugen Radulescu, sustine ca nu normele BNR sunt problema, ci lipsa de lichiditati a bancilor. "Deocamdata, nu putem vorbi la modul concret, pentru ca bancile nu au finalizat inca un punct de vedere comun. Presupunand ca am discuta despre modificarea normelor, dupa ce abia au intrat in vigoare, s-ar induce o impresie de neseriozitate", a declarat Radulescu pentru Gandul.

"Costul creditarii va ramane in continuare ridicat, chiar si dupa modificarea normelor pentru persoanele fizice", ne-a declarat Aurelian Dochia, managing partner al firmei de consultanta Concept. Nici nu va putea fi altfel, avand in vedere ca asa se intampla peste tot in lume, iar majoritatea bancilor din Romania sunt sucursale ale unor banci straine.

Unii analisti intrevad totusi solutii. "Banca Nationala ar putea cobori nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale. Nu este normal ca 40% din resursele in valuta ale unei banci sa stea blocate la banca centrala, cu o dobanda de 1%", a precizat consultantul financiar Bogdan Baltazar. Deocamdata, institutiile bancare pregatesc propunerile privind normele de creditare.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: