Radulescu: Rezervele valutare ale Romaniei reprezinta un element prioritar pentru BNR

Data publicarii: 11-12-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are ca prioritate protejarea rezervelor valutare ale Romaniei, a declarat, joi, Eugen Radulescu, director in cadrul BNR.

"BNR va avea in vedere in perioada urmatoare ca element prioritar protejarea rezervelor valutare ale Romaniei. Dealtfel acest semnal a fost dat si de guvernatorul BNR la ultimele declaratii", a mai spus Radulescu.

In noiembrie, rezervele valutare ale Romaniei au scazut cu 90 milioane euro, pana la 27,228 miliarde euro, pe fondul unor iesiri de 1,709 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, operatiuni plati din contul Comisiei Europene, operatiuni pe piata interbancara, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele, potrivit BNR.

Referitor la nivelul inflatiei pe luna noiembrie, Radulescu a spus ca a fost in asteptarile bancii centrale, iar impactul ieftinirii petrolului a fost vizibil.

"Temperarea inflatiei pe noiembrie este un semn bun. Nu cred ca ne indreptam catre deflatie, asa cum in mod gresit s-a mai spus", a adaugat oficialul BNR.

Potrivit datelor Statisticii, rata anuala a inflatiei a coborat de la 7,39% in octombrie la 6,74% in noiembrie, nivel in apropierea prognozei de inflatie a bancii centrale pentru finalul anului, de 6,7%. Un factor important in evolutia inflatiei din noiembrie a fost ieftinirea combustibililor cu 3,3%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: