Papa: La baza crizei sta sistemul bancar egoist

Data publicarii: 12-12-2008 | International

Capul Bisericii Catolice, Papa Benedict al XVI-lea, a declarat ieri ca la baza crizei financiare globale sta sistemul bancar egoist, lipsit de perspectiva si de preocupare pentru cei saraci, releva agentia de stiri Reuters. "Actuala criza demonstreaza cum activitatea financiara poate fi in anumite momente egoista, lipsindu-i orice considerent pe termen lung al binelui comun", a spus Suveranul Pontif in mesajul anual "Luptand impotriva Saraciei pentru a Construi Pacea".
 
Discursul de 17 pagini contine si alte recomandari pentru liderii lumii. Este vorba de sustinerea procesului de dezarmare, combaterea foametei sau interzicerea avortului in lupta cu explozia demografica. Mesajul papal este trimis in mod traditional sefilor de state, guverne si institutiilor internationale.

Profitul imediat, condamnat

Benedict al XVI-lea a cerut adoptarea unui "cod etic comun", care sa stopeze accentuarea diferentelor dintre bogati si saraci, intr- o lume caracterizata prin globalizarea economica. El a amintit ca "obiectiv, cel mai important rol al finantelor este acela de a sustine posibilitatea investitiilor pe termen lung". "Activitatea financiara limitata pe termen scurt si foarte scurt devine periculoasa pentru toata lumea, chiar si pentru cei care profita cand pietele merg bine", a adaugat Suveranul.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: