Nici creditele ieftinite nu au clienti

Data publicarii: 15-12-2008 | Finante-Banci

Costurile unui imprumut de locuinta in moneda nationala s-au redus in luna noiembrie. Volumul creditelor a continuat sa scada insa abrupt. Creditele pentru locuinta in lei s-au ieftinit in luna noiembrie cu aproximativ 1,3% in medie. In acelasi timp insa, volumul creditelor intermediate de cei mai importanti brokeri de pe piata autohtona fie a scazut fata de luna precedenta, fie s-a mentinut la un nivel foarte scazut.

"Intr-adevar vorbim despre o ieftinire a costurilor de creditare in luna noiembrie. Despre deblocarea creditului nu se poate vorbi inca. Am crescut putin in luna noiembrie, insa in nici un caz ca numar de dosare aprobate, ci mai degraba ca volum. Deja ne-am revizuit tintele de crestere pentru 2008", a declarat Raluca Dobre, analist financiar la brokerul Ipoteci Direct.

Nici cel mai important broker de pe piata autohtona, Credit Team, nu se poate lauda cu o crestere a numarului de credite intermediate.

"Comparand luna noiembrie a anului curent cu luna noiembrie a anului trecut, rata de aprobare a dosarelor de credit cu destinatie imobiliara a scazut cu aproape 40%. In functie de mo�mentul in care a fost depusa documentatia necesara obtinerii creditului la institutia de creditare respectiva, analiza s-a bazat fie direct pe regulamentul de creditare, fie a fost reluata tinand seama de acesta", spune Roxana Gavrila, director de marketing la Credit Team.

In ceea ce priveste evolutia volumului de credite acordate, dar si pretul imprumuturilor in luna decembrie, pa-rerile brokerilor sunt impartite. "Speram sa se mai deblocheze procesul de creditare in decembrie. Avand in vedere ca este final de an ar trebui ca bancile sa fie ceva mai receptive", spune Raluca Dobre. "Luna decembrie inseamna o jumatate dintr-o luna obisnuita din punctul de vedere al desfasurarii activitatilor, iar aceasta este o regula generala, indiferent de contextul financiar national sau international. In luna decembrie, indiferent de tipul de credit, populatia nu se orienteaza masiv nici spre achizitii pe termen lung, nici spre consumul asigurat printr-un credit. Referitor la piata imobiliara, per ansamblu, decembrie inseamna intotdeauna rezultate modeste. Aceasta luna decembrie se suprapune insa unui context de expectativa si aduce si nevoia stabilirii unor politici de piata care sa asigure institutiilor de creditare evitarea unor riscuri majore.

Deblocarea creditarii este asteptata la inceputul anului viitor, cand este estimata si revenirea asupra normelor de creditare", crede, pe de alta parte, Roxana Gavrila. Dobanda Anuala Efectiva la creditele pentru locuinta in lei oscileaza in prezent intre un minim de 11,33% si un maxim de peste 32% pe an. Dobanzile au crescut foarte mult in ultima perioada, ajungand practic la un nivel similar cu cel din 2005-2006.

Cotidianul