Cresterea de profit la BCR iese din prognoza Erste

Data publicarii: 15-12-2008 | Finante-Banci

BCR, liderul sistemului bancar romanesc dupa active, ar putea rata tinta bugetata de crestere a profitului net pe 2009, de 40%, prognozata de actionarul majoritar Erste Bank la scurt timp dupa preluarea bancii, si continua planul de concedieri anuntat, insa numarul de angajati nu va scadea sub 8.700, spun pentru Business Standard surse bancare.

Numarul de angajati ai bancii a scazut conform planurilor de dupa privatizare, astfel ca, la jumatatea anului, doar 9.562 de persoane figurau pe lista de salariati. Romania este singura tara in care Erste a redus, in primele noua luni, personalul, cu 489 de angajati, astfel ca numarul de salariati ai grupului BCR a inregistrat o contractie de 4% comparativ cu 2007, pana la 11.737 de angajati. "Nici o banca nu poate sa-si mai atinga tintele prognozate de crestere, din cauza conditiilor date de criza internationala. Cresterea cu 40% a profitului net al BCR nu cred ca va fi posibila in 2009. La capitolul personal, banca va continua reducerea de posturi, insa numarul de angajati ai institutiei de credit nu va scadea sub 8.700", puncteaza sursele. Andreas Treichl, CEO Erste Bank, mizeaza in continuare pe crestere in statele Europei Centrale si de Est. "Desi pietele de baza ale Erste Group - Cehia, Slovacia, Romania si Austria - au problemele lor individuale, per ansamblu, acestea sunt mult mai bine pozitionate pentru a face fata acestei crize, in comparatie cu restul Europei. In plus, cresterile solide si continue ale veniturilor noastre demonstreaza avantajele unui model de afaceri orientat catre retail", a punctat Treichl in cadrul zilei Pietelor de Capital, organizata vineri la Viena. Obiectivele anuntate de austrieci prevedeau ca, in intervalul 2006-2009, profitul net al BCR sa creasca cu 40%, astfel incat sa recupereze pana atunci mai mult de 10% din suma platita pe banca, de 3,75 mld. euro.

Anul acesta, BCR a facut un salt considerabil pe castig, pe fondul contributiei veniturilor exceptionale din vanzarea operatiunilor de asigurari, astfel ca profitul net va depasi pragul de 600 mil. euro. Grupul BCR a obtinut, in trimestrul al treilea din 2008, un profit net consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 341,5 mil. euro, in crestere cu 71,8% fata de trimestrul trei din 2007. Avansul pe credite la BCR este prevazut la 20% pentru 2009, ritmul de majorare fiind pe jumatate fata de acest an. Grupul austriac Erste si-a mentinut obiectivul de a obtine, in acest an, un profit operational cu 15% mai mare decat cel din 2007, iar pentru 2009 previzioneaza majorarea cu 10% a castigului operational. Grupul austriac va limita cresterea costurilor pe parcursul exercitiului 2009 pana la maximum 3,5%. Austriecii de la Erste Bank ar putea parafa vanzarea Anglo-Romanian Bank (care face parte din grupul BCR) in prima parte a anului 2009, in prezent fiind in discutii cu mai multi ofertanti, intre care si omul de afaceri Dinu Patriciu. Actiunile Erste Bank se tranzactioneaza la BVB din luna februarie, urmand ca, pana in toamna lui 2009, si BCR sa fie listata la Bursa de la Bucuresti.

Business Standard