UniCredit estimeaza pierderi de 75 milioane euro din expunerea la fondul Madoff

Data publicarii: 15-12-2008 | Finante-Banci

UniCredit, cea mai mare banca italiana, a anuntat luni intr-un comunicat ca expunerea la posibila frauda efectuata de traderul american Bernard Madoff se ridica la 75 milioane euro, relateaza AFP.

"UniCredit anunta ca are o expunere de aproximativ 75 milioane euro", arata un comunicat al bancii. "In ceea ce priveste divizia de gestionare a activelor Pioneer Investments, UniCredit confirma ca unele fonduri ce apartin unitatii de investitii alternative au fost expuse indirect la fondul Madoff", mai arata comunicatul.

Insa expunerea clientilor italieni este nula, a asigurat UniCredit. Cele mai mari banci din Spania si Franta, Santander si BNP Paribas, si banca particulara elvetiana Reichmuth & Co sunt cele mai recente institutii ce s-ar putea confrunta cu pierderi in urma investitiilor facute cu Madoff, ce a fost arestat joi la New York pentru frauda.

Santander a estimat expunerea clientilor la peste 2,33 miliarde euro (3,09 miliarde dolari), BNP Paribas a anuntat ca ar putea inregistra o posibila pierdere de 350 milioane euro si banca elvetiana Reichmuth &Co a estimat ca risca sa piarda aproximativ 385 milioane franci elvetieni (325 milioane dolari).

Autoritatile de reglementare si procurorii americani l-au acuzat pe Madoff, in varsta de 70 de ani, fondatorul Bernard L. Madoff Investment Securities LLC si fost presedinte al bursei Nasdaq, ca a comis o frauda prin intermediul afacerii de consultanta, ce administra cel putin un fond de hedging.

O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Sute de oameni, care au investit alaturi de Madoff prin intermediul clientilor firmei, i-au incredintat traderului sume de miliarde de dolari, spun expertii financiari.

NewsIn