Creditele vor ramane greu de obtinut pana in vara lui 2009
Data publicarii: 16-12-2008 | Finante-BanciNemultumiti de faptul ca dupa intrarea in vigoare a noilor norme de creditare a populatiei profiturile lor scad vazand cu ochii, bancherii au intocmit propuneri de modificare a acestora, pe care le-au prezentat ieri la Banca Nationala a Romaniei (BNR), noteaza Gardianul. Bancherii se plang de faptul ca, in prezent, ritmul de creditare a incetinit drastic, din cauza faptului ca prea putini clienti sunt eligibili conform normelor BNR. Analistii economici estimeaza o relaxare a creditarii abia in a doua parte a anului viitor.
Analistul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca in momentul de fata, se impune o relaxare a normelor de creditare, pentru ca, in caz contrar, situatia in domeniul creditarii populatiei va ramane in continuare inghetata. "BNR trebuie sa relaxeze normele de creditare, intrucat normele sunt draconice asa cum au fost adoptate, astfel incat in momentul de fata nici un client nu se mai califica pentru obtinerea unui imprumut. Trebuie sa se revina la o flexibilitate mai mare, sa creasca gradul maxim de indatorare si sa se diminueze birocratia. Altfel, situatia in domeniul creditarii populatiei va ramane in continuare inghetata. Bancile maresc dobanzile la depozite, dar trebuie sa dea si credite. De asemenea, institutiile bancare accepta sa reduca marja de profit, insa nu pot sa dea credite in pierdere", a declarat Bogdan Baltazar. Acesta a precizat ca, in momentul discutarii regulamentului, conditiile din piata erau diferite si ca nimeni nu anticipa inrautatirea actuala. Totodata, analistul a spus ca intrevede o posibila modificare a normelor de creditare abia in cea de-a doua jumatate a anului 2009.
In schimb, analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca nu normele BNR au blocat creditarea, ci faptul ca bancile-mama nu-si mai finanteaza filialele, confruntandu-se cu o lipsa acuta de resurse. "Normele BNR invocate de bancheri ca fiind principala piedica in calea creditarii reprezinta de fapt o diversiune. Ei nu mai dau credite pentru ca nu mai au lichiditati de la bancile-mama si dau vina pe Banca Nationala. Bancile trebuie sa dea credite economice, care sa sprijine sectoarele cu probleme, nu credite de consum, iar normele BNR nu afecteaza in nici un fel creditarea companiilor si a IMM-urilor. In ianuarie va fi atat de greu, incat cred ca nu se va relaxa nimic", a spus Serbanescu.
Si reprezentantii bancii centrale sustin ca franarea creditarii in ultimele trei luni, desi a fost pusa pe seama noului regulament BNR, este cauzata, de fapt, de lipsa resurselor de finantare pe termen lung. "Este riscant ca bancile sa ofere credite pe termen mediu si lung cu surse atrase pe termen scurt. (...) Nu gradul de indatorare este problema, poti sa-l faci si 100%, dar daca n-ai surse de finantare, nu ai rezolvat nimic", declara in 28 noiembrie directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza. Acesta a precizat ca, din resursele atrase din strainatate de bancile din Romania, 41% sunt pe termen scurt, avand scadente mai mici de un an. In plus, Cinteza a subliniat ca restantele la creditele acordate persoanelor fizice sunt in crestere, iar dinamica acumularii de datorii depaseste de trei ori ritmul creditarii.
Bancherii vor sa renunte la fisa fiscala
Bancherii vor merge saptamana aceasta la BNR, sa prezinte propunerile de modificare a normelor de creditare. Acestea vor include separarea in regulament a creditelor ipotecare de cele de consum si a celor garantate ipotecar de cele negarantate, precum si acordarea unor credite ipotecare mai mari, potrivit Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Mai mult, bancherii propun si eliminarea fisei fiscale pentru clientii care au mai primit anterior imprumuturi de la institutia financiara respectiva.
"Asociatia Romana a Bancilor va prezenta Bancii Nationale a Romaniei propunerile bancilor cu privire la modificarea normelor de creditare. Acestea vor cuprinde separarea in regulament a creditelor ipotecare de cele de consum si a celor garantate ipotecar de cele negarantate", declara, saptamana trecuta, Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB. Desi a admis ca bancile sunt mai restrictive cu clientii, Ghetea sustine ca nu poate fi vorba de o blocare a creditarii, ci mai degraba de o incetinire a acesteia. BNR a anuntat inca de la sfarsitul lunii noiembrie ca, in ianuarie 2009, va reanaliza impreuna cu reprezentantii bancilor comerciale, oportunitatea modificarii normelor de creditare a populatiei, recent introduse.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri