Ce fac daca nu-mi mai pot plati rata la banca?
Data publicarii: 16-12-2008 | Finante-BanciIn actualele conditii economice, imposibilitatea de a plati ratele la banca reprezinta o perspectiva din ce in ce mai amenintatoare. Exista, totusi, cateva metode de a evita executarea silita.
Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect: Vanzarea, deloc avantajoasa
In cazul in care, dupa ce a contractat un credit, debitorul nu-si mai poate achita rata la banca, acesta ar fi pus intr-o situatie destul de dificila.
Vanzarea imobilului cu acordul bancii, pentru a-si putea achita ratele la banca, este cea din urma varianta la care ar fi indicat sa apeleze, pentru a evita procedura de executare silita.
"Nu l-ar avantaja deloc sa vanda imobilul in contextul actual, pentru ca nu ar reusi sa acopere nici macar pretul de cumparare.
Totusi, daca nu ar gasi niciun fel de solutie ca sa plateasca rata luna de luna, ar putea sa incerce o cesiune a creantei catre un tert sau sa il vanda cu acordul bancii, incercand sa obtina pe el macar valoarea sumei din sold. Astfel, nu va avea nici de pierdut, dar nici de castigat din punct de vedere financiar, ci va suferi doar o puternica dezamagire".
"De notat faptul ca este de preferat vanzarea imobilului si achitarea datoriei la banca decat neplata ratelor si inscrierea clientului la Biroul de Credit". Aceasta deoarece este foarte probabil ca, in decurs de un an-doi, situatia financiara a persoanei respective sa se imbunatateasca, iar aceasta sa vrea din nou sa contracteze un credit.
In cazul in care nu va fi inregistrat drept rau-platnic, clientul va putea cu siguranta sa isi reia planurile de achizitie a unei locuinte cu ajutorul finantarii de la banca. In caz contrar insa, obtinerea unui nou credit, chiar si in conditii economice favorabile, va fi destul de greu de realizat.
Este recomandabil asadar ca debitorul sa faca tot posibilul pentru a se pastra in relatii bune cu institutia de creditare, pentru a evita eventualele neplaceri in cazul unei noi solicitari de finantare.
Diana Tarus, analist financiar FinZoom: Negocierea cu banca, esentiala
"In astfel de situatii, solutiile stau intotdeauna in cunoasterea temeinica a contractului de credit si in a negocia rezolvarea cu institutia finantatoare. Consumatorul trebuie sa studieze inclusiv legile de rigoare si sa nu se lase intimidat pana cand nu vorbeste cu acea persoana care se va dovedi deschisa optiunilor de negociere.
Daca el considera ca este subiectul unui abuz din partea institutiei finantatoare, trebuie sa ia atitudine, sa mearga sa raporteze acest lucru la ANPC si BNR (cu riscurile birocratiei romanesti). Atunci cand isi da seama ca urmatoarea rata ii va crea dificultati, consumatorul trebuie deja sa mearga la institutia financiara pentru a lua masuri.
Ii va fi mult mai greu sa negocieze dupa ce a acumulat deja una sau mai multe rate restante (va fi inregistrat si in bazele de date privind rau-platnicii, un dezavantaj major pentru client).
Este bine de stiut faptul ca executarea silita nu ii este benefica imprumutatului, dar nici institutiei finantatoare. Aceasta va trebui sa investeasca timp si resurse pentru valorificarea imobilului, pierzand profitul rezultat din dobanzile si comisioanele creditului respectiv.
Mai mult decat atat, exista si posibilitatea ca pretul de vanzare sa nu acopere intreaga datorie ramasa.
Din aceste motive, consumatorul trebuie sa contacteze ofiterul de credit pentru a negocia. Alternativele principale sunt: majorarea perioadei de creditare si scaderea ratei la o valoare accesibila; acordarea unei perioade de gratie pentru plata ratei; inlocuirea creditului cu un altul, in conditii mai avantajoase; refinantarea cu un produs mai avantajos (foarte importanta este analiza costurilor de refinantare)".
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri