Actionarii Fortis cer statului olandez despagubiri de 11 miliarde euro

Data publicarii: 17-12-2008 | International

Un avocat olandez ce reprezinta 1.300 de actionari si detinatori de obligatiuni in cadrul grupului bancar si de asigurari Fortis va solicita in instanta plata unor despagubiri de 11 miliarde euro de catre statul olandez, relateaza AFP.

"In numele investitorilor belgieni si olandezi, vrem sa stabilim faptul ca acestia ar fi trebuit sa fie consultati inainte de nationalizarea operatiunilor din Olanda, de catre stat", a declarat pentru AFP avocatul Adriaan de Gier.

Guvernele din Benelux au injectat la finalul lunii septembrie 11,2 miliarde dolari in cadrul grupului Fortis, afectat din plin de criza financiara, in schimbul unor participatii in cadrul filialelor bancare respective.

In 3 octombrie, Olanda a anuntat nationalizarea activelor olandeze si, pe 5 octombrie, BNP Paribas a incheiat un acord cu guvernul belgian pentru a prelua bransele din Belgia si Luxembrug.

"Dupa prima masura, guvernul a anuntat ca banca este salvata. Numeroase persoane au cumparat atunci actiuni si au pierdut totul in cateva zile, prin nationalizarea de catre statul olandez pentru 16,8 miliarde euro", a spus avocatul.

Acesta estimeaza pierderile la cel putin 11 miliarde euro si acuza statul olandez ca a indus intentionat in eroare actionarii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: