Harta si cauzele conflictelor din lume in 2008
Data publicarii: 18-12-2008 | InternationalAnul care tocmai se incheie a fost dominat nu doar de probleme economice de o amploare si complexitate greu de anticipat cu un an in urma, ci si de inmultirea conflictelor si razboaielor din lume, potrivit ultimelor date ale Heidelberg Institute for International Conflict Research (HIIK), sintetizate in studiul "Conflict Barometer 2008".
Din cele 345 de conflicte cuantificate in 2008, 39 au fost razboaie extrem de violente, iar 95 crize violente cu folosire sporadica a armamentului. In comparatie cu 2007, numarul conflictelor violente a fost semnificativ mai mare, in creste de la 32 la 39.
Pornind de la aceste date se poate concluziona ca situatia geo-politica din 2008 a fost serios perturbata, chiar daca majoritatea conflictelor (211), s-au solutionat prin negocieri, cele mai afectate zone fiind Africa, Orientul Mijlociu, Asia si Oceania.
Numarul conflictelor extrem de violente din Africa a crescut de la 9 in 2007 la 12 in anul curent, printre care si trei razboaie. Zonele cele mai tensionate au fost in Ciad, Sudan, Etiopia, Somalia, Kenia si Congo. Afganistanul si Irakul raman centrul violentelor in Orientul Mijlociu, alaturi de partea de nord a Irakului, scena de razboi intre rebelii kurzi si turci.
Pakistanul se adauga zonelor tensionate prin lupta unor grupari islamiste impotriva guvernului, dar si a permanentelor dispute dintre suniti si siiti. La granita dintre India si Pakistan intalnim alta zona rosie pe harta conflictelor, ambele fiind tari cu armament nuclear si cu o divergenta mai veche asupra Kasmirului. Tensiunea a fost amplificata de recentele atentate din Mumbai, guvernul indian acuzand ca teroristii au fost antrenati in Pakistan.
O escaladare neasteptata a violentelor a avut insa loc in Europa, numarul conflictelor crescand de la unu, in 2007, la patru in 2008. Incercarea Georgiei de a lua controlul asupra Osetiei de Sud s-a lovit de riposta violenta a Rusiei, ale carei trupe au inaintat pana in capitala tarii, Tibilisi. Alte conflicte armate au fost in Abhazia si in alte rebuplici caucazine rusesti, in special Ingusetia, unde separatistii islamisti au condus atacuri teroriste.
In privinta cauzelor conflictelor, pe primul loc par a fi disputele ideologice, cu peste 100 de dispute, urmate de dorinta de auto-determinare politica, controlul national, controlul resurselor naturale, probleme teritoriale, controlul unei parti a tarii si controlul asupra altor tari.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri