Cati oameni pleaca acasa din banci? Ssst!

Data publicarii: 18-12-2008 | HR/Cariere

Concedierile reprezinta un subiect evitat din rasputeri de bancheri si care circula la nivel de zvon in mai multe banci din sistem - asta in timp ce sindicatele fac deja primele calcule despre proportiile pe care fenomenul le-ar putea lua anul viitor. 7.000 de angajati din banci, adica unul din zece, ar putea pleca din sistem in prima jumatate a anului, principalele posturi vizate fiind cele de executie, la nivel de entry-level si cele ocupate de persoanele care se apropie de varsta pensionarii.

Bancile mari, de talia Citibank sau RBS ,au anuntat concedierea a sute de mii de angajati la nivel global, iar valul este de asteptat sa loveasca si subsidiarele acestora din Romania, in conditiile in care, dintre cele 42 de banci active local, circa 36 sunt controlate de grupuri financiare internationale. Subiectul concedierilor a luat amploare in ultimele saptamani pe un fond alimentat, pe de o parte, de scaderea drastica a activitatii de creditare, dar si in contextul mai general in care toti angajatorii se concentreaza pe reducerea costurilor, inclusiv a cheltuielilor cu salariile, indiferent de sector. Brokeri si ofiteri de credite din banci au declarat ca au avut loc deja unele concedieri si ca altele sunt pe rol, mai ales incepand de anul viitor. Pe lista institutiilor de credit aflate in aceasta situatie se numara BCR, BRD, Banca Transilvania, Citibank, Banca Romaneasca, RBS Romania, Piraeus Bank, OTP sau Credit Europe Bank, sustin sursele citate.

OTP este prima banca din sector care a rupt tacerea in ceea ce priveste planurile de concedieri. "Ne asteptam ca, in primul semestru din 2009, sa avem restructurari. Probabil ca 7.000 de persoane care activeaza in sistemul bancar vor ramane fara locuri de munca. Aproximativ 30% dintre acestia sunt pe perioada determinata si este posibil sa nu li se reinnoiasca respectivele contracte. Vorbim de 10-20% dintre angajatii sistemului bancar. Bancherii se feresc sa faca declaratii pe aceasta tema, pentru ca nu isi doresc sa faca restructurari", a declarat pentru Business Standard Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari Banci. In sistem lucreaza aproximativ 71.500 de oameni, din care mai mult de jumatate sunt angajati ai bancilor din Top 10 dupa active. Angajarile la nivel de entry-level au dus in septembrie la scaderea salariului mediu net exprimat cu 500 de lei fata de septembrie 2007, la 3.026 de lei (820 de euro), nivel aproape similar cu cel din 2006.

Potrivit calculelor liderului sindical, in situatia concedierii, este stipulata in contractele de munca acordarea intre 5 si 20 de salarii compensatorii. "Valoarea platilor compensatorii ar putea fi cuprinsa intre 10.000 si maximum 200.000 de lei, in functie de vechime. Dat fiind faptul ca majoritatea salariatilor nu activeaza de foarte mult timp, putem vorbi despre o medie a platilor compensatorii de aproximativ 50.000-60.000 de lei", a explicat Paraschiv.

"Pana acum nu s-a pus problema restructurarilor in BRD, Raiffeisen, UniCredit Tiriac, Bancpost si Romexterra, insa este posibil ca anul viitor sa se intample. Cel putin in urmatoarele 60 de zile, ne asteptam sa nu aiba loc restructurari in aceste banci, pentru ca au obligatia sa anunte cu doua luni inainte", a mai punctat el. Pe de alta parte, surse din cadrul celei de-a doua institutii de credit din Romania, ca marime, afirma ca "disponibilizarile nu vor fi evitate la BRD".

"In sistemul bancar, s-a manifestat un fenomen pagubos. Acum doi ani, bancile au demarat un program amplu de densificare a numarului de unitati. Criza demonstreaza ca era mai bine sa astepte", au mai spus sursele citate. La alte banci, situatia taierii de posturi este mult mai clara. OTP Bank Romania, filiala grupului ungar, va concedia, anul viitor, 5% din cei 1.100 de angajati ai bancii, prima etapa a disponibilizarilor fiind programata pentru luna ianuarie 2009, ca urmare a centralizarii activitatii bancii, spune presedintele OTP, Laszlo Diosi.

"Criza de lichiditati este foarte mare. Sunt oameni angajati in anumite banci care sunt disperati ca isi vor pierde joburile, pentru ca stau de atatea saptamani aproape degeaba, si vor sa-si caute un serviciu cat mai repede in alta parte, iar atunci incearca sa vina la noi", explica situatia actuala un bancher din middle managementul unei institutii de credit de top. Specialistii din piata financiara spun ca focalizarea pe expansiunea retailului ar putea fi o problema pe termen lung, iar criza este o "lectie buna pentru banci". De la Credit Europe Bank Romania, in ultimele doua luni au plecat 13 oameni, managementul bancii motivand ca este vorba despre personal care nu corespunde standardelor organizatiei.

"Cei care nu-si fac treaba bine sunt evaluati si li se spune ca nu mai este nevoie de ei. Penalizam oamenii care se abat de la reguli, care intarzie, le luam telefoanele si masinile daca le folosesc in interes personal. Daca nu mai avem nevoie de anumiti oameni pe anumite tronsoane, ii relocam. Banca acorda celor care pleaca din institutia de credit doua salarii, "in primul rand din considerente emotionale", a explicat Omer Tetik, vicepresedinte al Credit Europe Bank Romania. Liderul pietei bancare, BCR, continua planul de concedieri anuntat, insa numarul de angajati nu va scadea sub 8.700, au spus surse bancare. Numarul de angajati ai bancii a scazut, conform planurilor de dupa privatizare, astfel ca, la jumatatea anului, doar 9.562 de persoane figurau pe lista de salariati. In schimb, banca portugheza Millennium face angajari si isi continua politica de extindere, aproape contra curentului, in conditiile in care mai toti bancherii sunt mai atenti la conservarea marjelor de profit decat la cotele de piata.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: