Stere Farmache demisioneaza din functia de director general al Bursei

Data publicarii: 18-12-2008 | Bursa

Stere Farmache, presedintele si directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va demisiona din functia de director, deoarece a primit o oferta mai buna de la o companie din sectorul privat, a declarat Petru Prunea, membru in conducerea BVB.

"Domnul Farmache va demisiona doar din functia de director executiv al Bursei, dar va ramane in continuare presedinte al consiliului de administratie. Motivul renuntarii la functia de director executiv este o oferta mai buna primita de la o alta companie din sectorul privat", a declarat Petre Prunea, membru in consiliul de administratie al BVB.

Stere Farmache este director general al Bursei de Valori Bucuresti din 1995, iar din 2007 a preluat si functia de presedinte al institutiei, dupa demisia lui Septimiu Stoica.

La alegerile din 2007, pentru functia de presedinte a mai candidat Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Romania, unul dintre contestatarii actualei conduceri a BVB. Actionarii Bursei l-au ales in decembrie 2007 pe Stere Farmache cu 90% din voturile exprimate. Acestea au reprezentat 77% din actiunile cu drept de vot ale Bursei.
 
Farmache lasa la conducerea executiva a Bursei directorul pietei Rasdaq
 
Stere Farmache si-a anuntat joi demisia din functia de director executiv al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), urmand ca Anca Dumitru, directorul sistemului alternativ de tranzactionare (Rasdaq), sa preia pentru sase luni atributiile executive, a spus Stere Farmache.

"Este o decizie corecta. Am luat decizia sa ma retrag din functia executiva. Insa, voi continua sa imi achit sarcinile de presedinte al consiliului bursei", a spus Stere Farmache.

El a explicat ca a luat aceasta decizie acum pentru ca nu ar fi fost bine ca aceasta decizie sa fie luata in timpul procesului de listare sau inainte de listare pentru ca ar fi produs perturbatii si nu ar fi fost un gest potrivit.

Seful Rasdaq va prelua parghiile executive ale BVB

"Doamna Anca Dumitru este persoana care va continua sa conduca operatiunile Bursei pe partea executiva. Deocamdata am luat aceasta decizie pe o perioada de 6 luni de zile, dupa care vom mai vedea", a mentionat Farmache, care va ramane presedintele consliului de administratie al BVB.

Anca Dumitru si-a inceput activitatea pe piata de capital in 1995, iar doi ani mai tarziu a devenit director general al pietei Rasdaq. Dupa fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq, in 2005, ea a continuat sa gestioneze operatiunile aferente pietei Rasdaq.

Din 2002, Anca Dumitru este director general al Asociatiei Brokerilor, unde coordoneaza organizarea de activitati si evenimente destinate promovarii societatilor de brokeraj si dezvoltarii pietei de capital.

Listarea BVB impune standarde de guvernanta corporativa foarte clare

Farmache a mai spus ca listarea Bursei de Valori Bucuresti pe propria piata reglementata va trebuie sa gaseasca institutia intr-o structura de guvernanta corporativa in care functia de presedinte sa fie separata de cea de director general.

"Statutul bursei este unul neutru care prevede atat posibilitatea cumularii cat si separarea functiilor. Pentru etapa care urmeaza, avand in vedere decizia de listare, este bine ca aceste functii sa fie separate, executivul sa-si faca treaba pentru ca va fi foarte multa treaba, iar chestiunile de strategie sa fie discutate la alt palier", a mentionat presedintele Bursei.

Actionarii Bursei au aprobat miercuri bugetul pentru anul viitor, estimand un profit de peste 1 milion de lei, si au votat pentru listarea titlurilor BVB pe propria piata reglementata.

"Anul 2008 a fost un an care, chiar daca a fost dificil, s-a incheiat cu un profit aproape de cel prognozat. In 2009 ne-am propus un regim de economii sever, sa tinem sub control cheltuielile, sa maximizam veniturile dar si in aceste conditii am propus un proiect cu profit", apreciaza Farmache.

Seful BVB ar putea pleca la o companie din mediul privat

Farmache a refuzat sa comenteze cu privire la oferta primita de la o companie din mediul privat. El a adaugat ca va ramane aproape de capital din pozitia de presedinte.

De asemenea, presedintele BVB a precizat ca demisia sa nu a avut la baza niciun fel de presiuni in urma evolutiei din acest an a Bursei, care a fost afectata de criza financiara, pe fondul rulajelor slabe .

"Decizia nu are legatura cu astfel de discutii. Nu au fost niciodata presiuni asupra mea ca director executiv si cred ca nici ca presedinte nu vor fi. Nu este vorba de niciun fel de presiune, bursa a functionat bine", a mentionat Farmache.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: