Spania ridica restrictiile de munca impuse cetatenilor romani

Data publicarii: 20-12-2008 | Diverse

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a anuntat vineri ca "saluta cu deosebita satisfactie" decizia adoptata de Guvernul Spaniei, de a ridica restrictiile la libera circulatie a fortei de munca din Romania si Bulgaria.

Astfel, ca urmare a deciziei autoritatilor spaniole, incepand de la 1 ianuarie 2009, formalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca un roman pentru a ocupa un loc de munca in Spania vor fi aceleasi ca pentru un cetatean spaniol, fara a mai fi nevoie de obtinerea unui permis de munca.

"Aceasta decizie arata atasamentul deplin al Spaniei fata de principiile fundamentale ale constructiei comunitare, intre care cel al liberei circulatii a persoanelor si scoate in evidenta inca o data calitatea exceptionala a relatiilor bilaterale romano-spaniole", se arata in comunicatul MAE.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat increderea ca decizia Spaniei constituie un argument in plus pentru statele europene care nu au ridicat deocamdata restrictiile la circulatia fortei de munca din Romania si Bulgaria, sa adopte o masura similara. Mobilitatea fortei de munca la nivel comunitar reprezinta o componenta importanta a cresterii economice si a competitivitatii pietei interne.

Marea Britanie a anuntat joi ca va mentine restrictiile privind accesul romanilor pe piata muncii, aceeasi decizie fiind luata deja si de Belgia, Olanda, Irlanda si Germania.

In 2007, atunci cand Romania a aderat la UE, 15 tari au impus restrictii totale sau partiale cetatenilor romani si bulgari: Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britania, Olanda, Portugalia, Spania si Ungaria. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: