Bancile islamice, castigatoarele crizei financiare occidentale

Data publicarii: 23-12-2008 | International

Industria financiara islamica, bazata pe activitati bancare derulate in conformitate cu principiile Sharia, si-a castigat notorietatea de loc sigur pentru investitori, la adapost de taifunul financiar manifestat in piata de capital occidentala cu efecte dezastroase. 

Managerii bancilor si institutiilor financiare islamice au sustinut inca de la inceputul crizei ca afacerile lor sunt pe temelii stabile, imune la debitele toxice acumulate de companiile din Vest, deoarece produsele islamice sunt considerabil diferite de cele ale bancilor clasice.
 
Sistemul financiar islamic se distinge de capitalism prin doua aspecte majore. Pe de o parte, bancile islamice nu au dreptul sa acorde credite cu dobanda (riba), ele fiind asociate cu specula si camataria. Pe de alta parte sunt bazate pe impartirea riscurilor si profiturilor intre banca si client.

Astfel, aceste institutii financiare ofera produse alternative, ca Ihara (asemanator leasingului), Musharaka (participatie) si Murahaba (impartirea profitului). Murahaba permite antreprenorului sa nu contracteze un credit cu dobanda: banca ii cumpara produsele de care are nevoie, i le livreaza si imparte cu el beneficiile.

"Nu exista nici un fel de informatii care sa indice ca finantele islamice au fost expuse colapsului mondial. Cu siguranta nu sunt total neafectate, dar masura este mult mai mica decat in cazul bancilor americane sau europene, pentru ca noi avem reguli de operare extrem de stricte si nu lucram cu instrumente de credit conventionale, precum cele ipotecare sau alte derivate", spune Mohamed Nabulsi, guvernator al Bancii Centrale a Iordaniei.

Piata de capital islamica a inregistrat o puternica ascensiune in ultimul deceniu, fiind sustinuta nu doar de populatia musulmana, ci si de multi investitori din restul Asiei, Europa si Statele Unite, atrasi de stabilitatea sistemului. Potrivit ultimelor date, bancile bazate pe Sharia controleaza aproximativ 800 miliarde de dolari in depozite, fonduri mutuale sau scheme de asigurare, valoare de sase ori mai mare decat in anii '90.

George Trifu