Economistii: Afaceristii se uita la masuri concrete, nu la programe

Data publicarii: 23-12-2008 | Economie

Este un semnal pozitiv ca noul Guvern vrea sa taie din cheltuieli si ca si-a propus tinte economice ambitioase, spun economistii. Problema este insa ca acest prim-pas al Guvernului Boc, facut cu dreptul dupa cum sustin unii specialisti, trebuie urmat de multii altii pe aceeasi directie si in acelasi sens, pentru ca investitorii straini vor lucruri concrete, vor legi si decizii prin care efectele crizei internationale asupra Romaniei sa fie limitate la minimum.

Premierul Emil Boc a anuntat luni ca va suspenda pentru un an drepturile demnitarilor care au functii in Consiliile de Administratie ale companiilor cu capital majoritar de stat. El a precizat, citand programul de guvernare, si ca se vor reduce cheltuielile legate de administratia publica, locala sau centrala, cu pana la 20% si ca se va spune "adio bugetarilor de lux cu salarii de 30.000-40.000 de euro pe luna din agentiile guvernamentale". Noul premier al Romaniei a atras atentia, din start practic, ca una dintre cele mai mari probleme va fi sa faca rost de bani. El a declarat ca statul incaseaza din ce in ce mai putini bani din taxe si impozite, veniturile acestea scazand cu cate 10% in octombrie si noiembrie fata de estimarile initiale.

Desi din el lipsesc date importante, cum ar fi sursele de finantare pentru angajamente ca marirea pensiilor, aprecierea salariului minim pe economie sau construirea a circa 1.000 de km de autostrada pana in 2012, programul de guvernare a dat un semnal pozitiv investitorilor care asteapta sa vada ce se va intampla cu economia Romaniei. Daca prima varianta a strategiei noului guvern era de stanga, cu accentul pus pe cheltuieli de ordin social, printre care si o TVA redusa la 5% in cazul alimentelor de baza, programul de guvernare cu care premierul Emil Boc a venit luni in fata Parlamentului pare a fi mai echilibrat. Principalul defect ramane insa gradul lui de punere in practica.

De unde se vor taia cheltuielile?

"Este incurajator. Noul Guvern se uita din ce in ce mai mult la cheltuieli. Programul trebuie insa sustinut si de piata internationala. Este esential ca Guvernul sa ia masuri concrete de reducere a cheltuielilor. Problema este insa ca Romania si-a propus mai mereu tinte ambitioase pe care nu le-a respectat intotdeauna. Va fi nevoie de o secventa continua de pasi coerenti pentru a castiga increderea pietei internationale", a declarat Lucian Anghel, economist-sef BCR.

Integral in Gandul