Oligarhii rusi in fata ruinei financiare

Data publicarii: 23-12-2008 | International

Pentru statul rus criza financiara mondiala a reprezentat o buna ocazie de a intra in posesia proprietatilor de miliarde de dolari ale pana nu demult prosperilor oligarhi rusi, vestiti pentru bogatia lor exorbitanta acumulata intr-un timp record.

Intr-o schimbare dramatica de situatie, cei mai importanti fosti miliardari ai tarii s-au vazut nevoiti sa intinda mana la fondul de urgenta de 53 de miliarde de dolari acordat cu generozitate de stat. Evenimentele recente sugereaza ca oligarhii sunt in fata ruinei financiare, adusi aici de criza bancara si scaderile preturilor prorpietatilor.

Visul guvernantilor rusi de a acapara cat mai multe industrii, devine intru totul realizabil, deja mai multe companii din domeniul energetic si al resurselor naturale fiind nevoite sa accepte participatia statului. Roman Abramovici, cunoscut prin investitiile masive in fotbal, si Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogati oameni, au fost nevoiti sa faca un pas in spate, cedand o parte a afacerilor lor statului.

Datoria totala a oligarhilor se ridica la 80 miliarde de dolari, bani cu scadenta in 2009, in conditiile in care creditorii internationali nu vor accepta niciun fel de amanari, urmare a situatiei subrede a economiei rusesti si a nevoii de lichiditati.

Fostul presedinte Vladimir Putin, actualmente seful guvernului, s-a aratat extrem de dispus sa sara in ajutorul tuturor companiilor, singura conditie fiind ca acestea sa se arate favorabile statului. Cat de favorabile, o arata contractul semnat de VEB Bank, institutie nevoita sa ceara ajutor guvernamental. Conform clauzelor, chiar daca banca va deveni capabila sa-si plateasca datoriile, va trebui sa accepte in continuare o participatie a statului.

Analistii cred ca cele mai multe companii nu vor putea sa-si achite datoriile fata de puterea centrala pana la sfarsitul anului, fapt ce s-ar traduce in reinstaurarea controlului etatic chiar prin instrumente capitaliste.

George Trifu