Leasingul HR in prag de faliment

Data publicarii: 23-12-2008 | HR/Cariere

Numarul mare de disponibilizari din ultima perioada si legislatia deficitara cu privire la munca temporara fac asa incat serviciul de leasing de personal sa devina neprofitabil pentru firmele HR. In momentul de fata, peste 50% din veniturile principalilor jucatori provin din aceasta linie de business.

In contextul in care tot mai multe companii de pe piata locala renunta la salariati, printre primii disponi­bi­li­zati sunt angajatii in regim de munca temporara, personal care se afla pe sta­tul de plata al firmelor de recrutare. In cazul in care companiile de re­crutare nu reusesc sa-i plaseze in alta parte, lucru tot mai greu de reali­zat pe o piata dominata de concedieri, firmele HR sunt obligate sa plateasca angajatilor concediati salariul pentru 30 de zile, plus perioada de preaviz.

"Firma de recrutare trebuie sa asigure plata a circa doua salarii tuturor angajatilor la care compania-client a renuntat. Ceea ce reprezinta un efort financiar considerabil, mai ales ca veniturile rezultate in urma acestui tip de serviciu sunt mici", spune Cristina Savuica, managing partner al firmei de recrutare Lugera&Makler Romania, locul doi pe piata de profil.

Potrivit acesteia, o firma de recrutare incaseaza lunar intre 20 si 40 de euro brut lunar per angajat, mult mai putin decat in alte tari din UE, unde comisionul firmelor de recrutare este de zece ori mai mare.

"Cheltuielile pe doua luni cu angajatii disponibilizati pot depasi profitul incasat de firma de recrutare pe o perioada de zece luni, pentru acelasi numar de angajati. De multe ori, plata comisionului se face la 90 de zile, iar firmele de recrutare ar putea ajunge in situatia de a nu avea bani pentru pla­ta salariilor", explica Liviu Faur, business development manager in cadrul firmei de recrutare Trenkwalder Sobis. Reprezentantii firmelor care ofera servicii de leasing de personal sustin ca sunt dezavantajati si de conditiile impuse de legea din Romania.

"Daca vom compara conditiile impuse de lege in Romania pentru agentul de munca temporara cu conditiile impuse de lege in celelalte tari UE, constatam ca acolo nu trebuie justificata folosirea muncii temporare, angajatorii putand folosi munca temporara atunci cand considera necesar. La noi, daca un angajator are o crestere temporara de activitate, el nu poate folosi agentul de munca temporara", adauga Savuica.

In alte tari UE, rolul agentului de munca temporara este de a oferi flexibilitate angajatorilor si de a da acces la locuri de munca, in timp ce, pe piata locala, agentii de munca temporara sunt plasati intr-o pozitie inferioara fata de orice alt angajator, putand sa angajeze doar in anumite conditii.

Business Standard