Top 10 predictii eronate din 2008

Data publicarii: 29-12-2008 | International

Capacitatea de anticipare a evenimentelor viitoare pe baza procesului rational de analiza si sinteza a informatiilor prezente nu este la indemana oricui. O demonstreaza lista de mai jos, in care cei de la prestigioasa publicatie BusinessWeek au strans cele mai sugestive exemple de predictii gresite facute de unii dintre cei mai respectati observatori ai scenei economice.

1. "Urmeaza una dintre cele mai durabile si puternice cresteri bursiere. Pentru aceasta, mai sunt necesare doar cateva zile de rabdare", spunea in martie 2008 Richard Band, analist al Profitable Investing Letter. In ziua cand a aparut articolul, indicele Dow Jones era la 12.300 puncte. Astazi a coborat pana la 8.500 puncte.

2. "AIG poate inregistra o crestere uriasa in al doilea trimestru", spunea in mai Bijan Moazami, analist al Friedman. Asiguratorul american a pierdut 5 miliarde de dolari in trimestrul mentionat si inca 25 miliarde in trimestrul trei. In septembrie a fost preluat integral de statul american.

3. "Cred ca Freddie Mac si Fannie Mae sunt pe pozitii solide. Nu sunt in pericol si in viitor cred ca isi vor consolida si mai mult statutul", spunea in iulie Barney Frank, presedinte al House Financial Services Committee. Doua luni mai tarziu, guvernul american se vedea nevoit sa investeasca 200 miliarde de dolari in cele doua institutii pentru a le tine pe linia de plutire.

4. "Piata se afla intr-un proces de corectie pentru o scurta perioada", era de parere in martie George W. Bush. Procesul a fost cu mult mai lung decat a anticipat presedintele SUA, nefiind incheiat nici pana astazi.

5. "Bear Stearns nu este absolut deloc in dificultate", sustinea ferm Jim Cramer, analist al postului american de business CNBC. Cinzi zile mai tarziu, pe 16 martie, JPMorgan prelua Bear Stearns cu ajutorul guvernului.

6. "Valoarea tranzactiilor imobiliare va creste considerabil in 2008", spunea principala organizatie a dezvoltatorilor imobiliari din SUA intr-un comunicat de presa emis in decembrie 2007. Un an mai tarziu aceeasi organizatie admitea o scadere a volumului de 11%, cea mai drastica de la Marea Depresie.

7. Pretul petrolului va ajunge la 150 dolari pe baril pana la sfarsitul anului", afirma T. Boone Pickens in iunie. In schimb, pretul a coborat drastic, ajungand la sub 40 de dolari.

8. "Vor fi cateva falimente de mici dimensiuni. Nu anticipez nici o problema serioasa care sa reprezinte o amenintare pentru sistemul nostru financiar", spunea in februarie Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve. In septembrie Washington Mutual a sucombat, reprezentand cel mai mare faliment financiar din istoria SUA. Ulterior si alte institutii financiare au cazut sau au intrat sub protectia statului.

9. "In cadrul legislativ curent, virtual este imposibil sa incalci regulile", sustinea Bernard Madoff in octombrie 2007. Cu toate acestea el a reusit sa le incalce ca nimeni altul, printr-o frauda estimata la 50 miliarde dolari.

10. "De ce nu poate castiga Obama?", era titlul unei carti aparute in decembrie 2007 in care comentatorul conservator Shelby Steele argumenta ca un presedinte de culoare este o utopie. Alegerile din noiembrie au infirmat supozitia sa.

George Trifu