Cum sa realizezi mai mult intr-un timp de munca mai scurt

Data publicarii: Astazi, 29-12-2008 | HR/Cariere

Multi angajati au tendinta de a-si supraincarca programul de munca, ajungand sa petreaca in birou mai multe ore decat petrec acasa. Unii fac din aceasta un mod de viata, gasind in serviciu adevaratul scop al existentei. Altii, dupa o perioada de excese pe campul muncii realizeaza ca sunt si alte lucruri mult mai importante decat job-ul si incep sa caute solutii de reducere a orelor petrecute in firma.

Specialistii in HR recomanda cateva modalitati usor de aplicat, prin care poti castiga ore pretioase fara a face concesii in privinta calitatii muncii.

1. Separa treburile de la serviciu de cele de acasa. Rezolvarea de la birou a treburilor private este o practica larg raspandita. Aceasta insa te distrage de la activitatea pe care o desfasori si, o sarcina pe care o puteai realiza intr-o ora ajunge sa dureze doua sau mai multe ore.

De asemenea, discutiile pe messenger cu grupurile de prieteni duc la un mare consum de timp. Pe de alta parte, cand esti acasa incerca sa uiti complet de serviciu si sa te concentrezi asupra familiei sau sa te odihnesti. Separarea muncii de viata de familie va duce la o mai buna eficienta in ambele domenii.

2. Delimiteaza-ti clar sarcinile. Pleaca de la premisa ca timpul de munca este limitat, iar ceea ce trebuie sa faci este sa fii cat mai eficient in timpul de lucru zilnic, fara sa depasaseti prea mult sau prea des limita. In acest sens trebuie sa inveti sa spui 'nu' in unele situatii.

3. Fii organizat. Timpul pierdut in cautarea unui fisier anume, a unui numar de telefon sau a unui dosar poate fi folosit pentru realizarea sarcinilor trasate. O buna organizare este esentiala putandu-va salva de orele suplimentare necesare realizarii muncii. 

4. Nu uita sa te relaxezi. Oricat de agitata ar fi o zi, incerca sa iei o pauza fie si de cateva minute. A munci fara intrerupere timp de mai multe ore la un proiect poate duce la greseli generate de oboseala. E mai eficient sa iei o pauza scurta decat sa fii nevoit sa iei de la inceput intreaga activitate si sa trebuiasca sa gasesi eroarea.

George Trifu