Unde sa va gasiti job in consultanta

Data publicarii: Astazi, 29-12-2008 | HR/Cariere

Companiile de renume din domeniu au posturi disponibile, in special pentru persoane cu minimum cinci ani de experienta. In viitorul apropiat, Capgemini Romania isi va mari echipa de consultanti din Romania la 250, ceea ce inseamna 198 de angajari. "Vom continua astfel dezvoltarea Capgemini in Romania", spune Manuela Spiridon, marketing & communication la Capgemini Romania.

In general, Capgemini angajeaza atat juniori, adica tineri cu o experienta minima, cat si seniori cu experienta de minimum cinci-sase ani in domeniile financiar, IT, telecomunicatii. "In acest moment cautam consultanti cu experienta pe «telco si finance». Deocamdata, nu mai angajam juniori", spune Manuela Spiridon.

La BDO Conti Audit, anul acesta au fost angajari sustinute, care au insemnat o crestere substantiala a personalului, asa incat in mare masura personalul este asigurat. Pentru viitorul apropiat se prevede o usoara crestere a personalului, in conditiile in care accentul nu va cadea, in 2009, pe recrutare, ci mai mult pe consolidare. "In plus, in 2009, mai mult ca in alti ani, va fi necesara o abordare realista si racordata la conditiile din piata, motiv pentru care avem o abordare flexibila in privinta numarului de angajati, urmand sa ne adaptam la situatia concreta", spune Sorin Faur, director de resurse umane la BDO.

La BDO, joburile pentru care se va putea candida sunt cele precum auditor, contabil, consultant financiar, consultant taxe, specialist in insolventa. Sunt vizati in special seniorii.

La PricewaterhouseCoopers Romania sunt disponibile sase posturi la  departamentul servicii de consultanta (Advisory). La primavara se va trece la recrutarea noilor generatii de auditori si consultanti fiscali pentru birourile regionale PricewaterhouseCoopers din Bucuresti, Timisoara si Cluj.

Stil oratoric, emotii controlate

In general, in consultanta de business sunt vizati candidatii cu profil economic (sau Drept, pentru insolventa), care stiu sa utilizeze calculatorul, vorbitori de engleza, buni comunicatori. Se mai cer prezenta de spirit, flexibilitate si, intr-o anumita masura, disponibilitatea de a calatori.

Pentru a fi un bun consultant, spune Manuela Spiridon, de la Capgemini, un candidat trebuie sa fie specialist in domeniul sau de activitate. "In afara de cunostinte, un consultant trebuie sa dovedeasca foarte bune abilitati de prezentare. Aici vorbim de stil oratoric, controlul emotiilor in fata publicului, atitudine proclient, echilibru. Este foarte importanta atitudinea pozitiva. Nu in ultimul rand, un consultant trebuie sa fie dispus sa calatoreasca, atat in tara, cat si in strainatate", mai spune Manuela Spiridon.
Pentru a face fata cu succes rolului de consultant, spune Anca Ciulei, senior consultant al departamentul de resurse umane la  PricewaterhouseCoopers Romania, mai sunt necesare si "dorinta de  a intelege si sustine clientii, o abordare inovativa in fata unor situatii dificile, flexibilitate, spontaneitate, abilitatea de a comunica, de a coordona proiecte, preocuparea pentru dezvoltarea personala si a celorlalti".
 
Ce probe se dau

Pentru pozitia de auditor la BDO, candidatii au de trecut peste patru teste - profesional (de obicei de contabilitate si audit), de engleza, de inteligenta, de personalitate - si peste un interviu. Cu exceptia interviului, care este separat, toate probele dureaza doua-trei ore si sunt la un nivel mediu de dificultate.

La interviu, spune Sorin Faur, trebuie sa fiti natural, sa stiti foarte bine ce vreti, sa aratati preocupare pentru post. "In plus, trebuie sa faceti dovada unor  bune abilitati de comunicare", precizeaza directorul de resurse umane de la BDO.

Pentru o pozitie de consultant, la Capgemini aveti de dat doua interviuri: primul cu directorul de resurse umane si cu team-leader-ul si al doilea cu sefii companiei, in engleza. La interviu, subliniaza si Manuela Spiridon, este important sa nu va ascundeti personalitatea.

Certificari internationale

In cazul in care reusiti sa deveniti angajat, veti avea parte de un salariu corelat cu performanta, la care se adauga beneficii obisnuite: telefon mobil, asigurare medicala, laptop. Nu trebuie neglijata latura dezvoltarii profesionale - toate firmele de consultanta ofera traininguri si posibilitatea de a urma cursuri pentru sustinerea unor examene de certificare internationala.

La capitolul dezavantaje ar putea fi faptul ca uneori va trebui sa lucrati cu clienti dificili si un ritm deosebit de alert.

Integral in Romania Libera