2009 va aduce scaderi masive si concedieri in randul bancilor maghiare

Data publicarii: Astazi, 29-12-2008 | International

Bancile din Ungaria ar putea incheia anul 2008 cu scaderi ale veniturilor de 20-30%, procent mic in comparatie cu cel estimat pentru 2009, potrivit unui raport al Asociatiei Bancilor din Ungaria citat de Portfolio.

Desi majoritatea bancilor vor ramane profitabile, profiturile pentru anul in curs se vor deteriora semnificativ, acelasi trend fiind probabil si in 2009, cand declinul estimat va fi de 30-40%, arata Peter Felcsuti, presedintele asociatiei.

Felcsuti crede ca profitul brut va scadea sub 250 miliarde forinti, ca urmare a cresterii rezervelor bancare, cresterii costului capitalului si a scaderii expansiunii incepand cu trimestrul al patrulea. In 2007 profitul inainte de plata taxelor a fost de 325 miliarde forinti.

In consecinta, sistemul bancar ar putea inregistra diminuari ale profitabilitatii in toate cele patru trimestre din 2009, insa este putin probabil sa apara probleme de capital sau pierderi serioase. Cu toate acestea, expansiunea locala/regionala isi va micsora puternic ritmul, iar unele institutii vor fi nevoite sa recurga la concedieri pentru a ramane profitabile.

George Trifu