Averile miliardarilor britanici, injumatatite de criza

Data publicarii: 29-12-2008 | International

Cei mai prosperi oameni de afaceri din Marea Britanie si-au vazut averile intrate serios la apa in ultimul an, pierderile cumulate ajungand la 200 miliarde de lire sterline, potrivit cotidianului The Sunday Times.

Studiul facut de publicatia britanica pentru elaborarea topului celor mai bogati oameni din 2009 arata ca averile celor mai bogati 1.000 de britanici s-au redus cu peste 50% comparativ cu datele din 2008.

Valoarea unora dintre active, incluzand fonduri de hedging si companii din domeniul imobiliar, s-a diminuat cu pana la 90%. Cel mai afectat miliardar a fost Lakshmi Mittal, care s-a plasat pe prima pozitie in clasamentul celor mai bogati britanici in ultimii patru ani. Averea familiei Mittal a fost evaluata, anul trecut, la circa 28 miliarde lire sterline, insa valoarea curenta a acesteia este estimata la 11 miliarde lire sterline.

Alti miliardari serios afectati au fost Anil Agarwal, magnat din industria miniera, care a pierdut aproape 1,5 miliarde lire din valoarea pachetului detinut la compania Vedanta Resources, Tom Hunter, unul dintre cei mai mari jucatori in sectorului de echipamente sportive, precum si Stelios HajiIoannou, fondatorul companiei aeriene easyJet.

George Trifu