Anul 2009 aduce noi masuri fiscale

Data publicarii: 30-12-2008 | Finante-Banci

Persoanele fizice si firmele vor da impozite cu 5% mai mici daca vor efectua plata cu cel putin zece zile inainte de termenul stabilit. Ca de fiecare data, la inceputul unui nou an, autoritatile schimba regulile jocului pentru cetatenii si firmele romanesti platitoare de dari la stat. O parte dintre modificarile fiscale care au intrat in vigoare la sfarsitul acestui an sau vor incepe sa fie aplicate de la 1 ianuarie 2009 au fost decise pentru a proteja economia romaneasca de efectele negative ale crizei financiare internationale.

Potrivit Mihaelei Mitroi, partener pe consultanta fiscala si juridica la firma de audit si consultanta Pricewaterhouse- Coopers (PWC) Romania, aceste modifica ri "au in vedere cresterea competitivitatii si dezvoltarea pe termen lung, atragerea de venituri pe piata bancara, prevenirea propagarii crizei economice mondiale in Romania". Cea mai mare parte a schimbarilor Codului Fiscal enumerate mai jos au fost anuntate in ultimele luni ale anului 2008.

Restantierii nu vor putea beneficia de reduceri

Persoanele fizice si firmele vor da impozite cu 5% mai mici daca vor efectua plata cu cel putin zece zile inainte de termenul stabilit. Pentru a profita de ocazie, contribuabilii nu trebuie sa aiba restante la bugetul de stat. Aceasta bonificatie nu se va acorda in cazul accizelor, contributiilor cu retinere la sursa si in cazul persoanelor sau firmelor care nu isi depun declaratiile la timp.

Salariul minim garantat din economia romaneasca va creste, incepand cu 1 ianuarie, de la 540 de lei la 600 de lei. Potrivit reprezentantului PWC, un efect al masurii va fi cresterea anumitor contributii, care se determina avand ca baza de referinta salariul minim brut garantat, precum contributia pentru concedii si indemnizatii si amenzile de circulatie.

Cetatenii romani sau dintr-un alt stat membru UE care isi depun banii in bancile romanesti nu vor plati niciun impozit pe dobanzile la depozitele la termen. Vor fi scutite de impozit si dobanzile altor instrumente de economisire, precizeaza Mihaela Mitroi.

Incepand de la 1 ianuarie 2009, vor fi scutite de impozit castigurile obtinute din tranzactionarea actiunilor detinute in companii romanesti. Altfel spus, castigurile celor care stiu cand sa cumpere si cand sa vanda actiuni pe Bursa nu vor fi taxate.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: