Cat costa un credit rapid?

Data publicarii: 30-12-2008 | Finante-Banci

Creditele rapide sunt reprezentate si de alte denumiri precum: "Creditul la Domiciliu", "Credit Online", "Credit prin telefon" etc. Acest tip de finantare are ca principala caracteristica aprobarea cererii de creditare intr-un timp foarte scurt, pana la 24 sau 48 de ore, in functie de institutia financiara non-bancara la care se aplica si de politica acesteia de trimitere/primire a documentelor. Analistii financiari FinZoom va pun la dispozitie datele de care aveti nevoie pentru a decide asupra celei mai avantajoase metode de finantare rapida pentru d-voastra.

Imprumutul la Domiciliu oferit de Provident Financial Romania nu are comisioane ascunse, ratele sunt fixe pe toata perioada si la un credit de 2.000 RON contractat pe o perioada de 39 de saptamani, clientul plateste o rata saptamanala de 86 RON.

Costul total platit de catre consumator (diferenta dintre suma totala de rambursat si suma imprumutata) dupa cele 39 de saptamani este de 1.354 RON, astfel DAE (principalul plus comisioanele saptamanale) avand o valoare de 33.73%. Luand ca exemplu o suma mai mica, 1.000 RON, rata saptamanala va fi de 57.80 RON, dar DAE creste la 43.74%, costul creditului fiind de 502.80 RON.

In costurile acestor imprumuturi sunt incluse:
- comisionul de acordare;
- cheltuielile implicate de incasarea ratelor direct la domiciliul consumatorului;
- marja de risc.

Costul total este fix, iar in cazul unor intarzieri de plata, suma de rambursat este reesalonata fara nicio taxa suplimentara.
Cetelem aplica o dobanda de 14.90% la creditul Expres si de 12.90% la Creditul Usor. La  Creditul Expres, comisionul lunar de administrare este de 0.55%, iar la varianta Creditul Usor, acest comision este de 0.60%. Valoarea DAE calculata pe perioada maxima este de 28.35% pentru Creditul Expres si 26.68% pentru Creditul Usor.

Cetelem are in oferta sa de creditare si un alt credit - Creditul pentru Nevoi Personale care se poate obtine online sau prin telefon si a carui dobanda este de 9%, indiferent de destinatie. Comisionul lunar este de 0.65%, iar DAE aferent unei finantari pe un termen de 12 luni are o valoare de 21.65%. In cazul in care se intarzie cu plata lunara a ratei se va percepe un comision de 4% pentru mai mult de 30 de zile si de 8% daca restanta depaseste 80 de zile de la data scadentei.

Institutia financiara non-bancara Credex pune, de asemenea, la dispozitia consumatorilor astfel de credite. Un salariat, un pensionar sau o persoana fizica autorizata poate contracta suma dorita printr-un credit numit Credit Simplu si Usor, la care va plati doar comisionul de administrare lunar de 1%.

DAE calcuata pe perioada maxima de creditare de 60 de luni este de 22.33%, dar perioada aleasa poate varia intre 6 si 60 luni. Avand o evolutie direct proportionala cu perioada aleasa de creditare, pe masura ce aceasta va fi mai mica, astfel si DAE va avea un procent mai scazut.

Acest tip de credit are ca arie de utilizare achizitionarea produselor ALTEX, dar institutia financiara ofera si Credite de Nevoi Personale. Rata dobanzii unui Credit de Nevoi Personale este de 11.9%, comisionul de acordare este de 2.5% din valoarea sumei sau minimum 50 RON. DAE calculata pe o perioada maxima de 60 de luni este de 25.3%. In acesta este inclus si comisionul de administrare care are un procent de 0.53% din valoarea creditului.

Comisionul de acordare si taxa de administrare la creditele acordate de catre Cofidis sunt egale cu 0, iar valoarea dobanzii anuale efective incepe de la 23%.

Daca un client doreste sa contracteze o suma de 1.000 RON pe o perioada maxima de 62 de luni, rata lunara va fi de 49 RON, suma totala de rambursat fiind de 3.038 RON. La o suma maxima oferita de aceasta institutie, de 9.000 RON, pe aceeasi perioada rata lunara va avea valoarea de 309 RON si suma totala de rambursat va fi egala cu 19.158 RON. Scazand perioada de creditare, valoarea dobanzii efective anuale va scadea si, implicit, suma totala de rambursat.

TBI Credit ofera produse financiare de acest tip cu o dobanda efectiva lunara care pleaca de la 2.5%. Astfel dobanda anuala efectiva are o valoare de cel putin 30%. Ca exemplu, pentru un credit de 3.700 RON, valoarea totala ce va trebui rambursata dupa o perioada de creditare de 18 luni va fi de 5.148 RON.

In calculul DAE, pe langa dobanda, sunt incluse comisionul de administrare si prima de asigurare. In ceea ce priveste analiza dosarului, plata acestui serviciu este inclusa in rata lunara. In cazul unor intarzieri de plata, va fi perceput un comision de 0.5% pentru fiecare zi.

In toate aceste cazuri, gradul de indatorare este de 35%, iar suma maxima care poate fi creditata se calculeaza in functie de venituri, cu conditia ca acestea sa fie permanente, contractul de munca sa fie stabilit pe perioada nedeterminata. La contractarea unui astfel de credit, se pot aduce si codebitori, cum ar fi sot/sotie/parinte.
Costurile creditelor rapide sunt mai ridicate decat cele ale produselor oferite de catre institutiile bancare, dar sunt transparente si fixe pe toata perioada de creditare. Astfel, valoarea ratei lunare nu se va modifica in timp si suma totala de rambursat va fi la final aceeasi cu cea stabilita initial la acordarea creditului.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: