Pe geamurile din birourile directorilor se vad nori negri

Data publicarii: 02-01-2009 | Afaceri

Anul nou in economie nu arata prea roz, vazut din birourile managerilor romani de companii. Acestia estimeaza scaderea productiei si reduceri de personal in mai multe domenii, pana in februarie 2009, potrivit anchetei de conjunctura realizate de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, mai mult de un sfert (29%) dintre directorii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru aceasta perioada, scaderea productiei, coroborata cu cresterea stocurilor de produse finite. Situatia este posibila  pe fondul celei mai semnificative scaderi a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa. Directorii chestionati de INS in ultima luna a anului 2008 au mai spus ca se asteapta la o tendinta de diminuare a numarului de salariati pana in februarie 2009.

Nici managerii din constructii nu sunt prea optimisti. In opinia lor, sectorul va fi afectat de scaderea productiei, precum si a numarului de contracte si comenzi. In mod firesc, toate acestea se rasfrang asupra personalului angajat, printr-o diminuare a numarului de angajati.

Cat despre sectorul de servicii, mai mult de jumatate dintre angajatori considera ca ar putea avea loc o scadere a numarului de salariati, pana in februarie. Acest trend descendent este dat in special de companiile foarte mari (cu cel putin 500 de salariati), dar si de cele mijlocii (50-249 salariati). Managerii din domeniul serviciilor estimeaza ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o usoara crestere.

Comertul cu amanuntul, departe de criza financiara

Exista, totusi, si sectoare mai putin lovite, cum este comertul cu amanuntul. Pentru perioada decembrie 2008 - februarie 2009, sefii firmelor care activeaza in acest domeniu au estimat ca nu vor avea loc modificari semnificative, comparativ cu perioada anterioara.

Situatia economica, pe totalul activitatii, ar urma astfel sa se mentina la aceeasi valoare din luna noiembrie 2008. Acestia au apreciat si ca volumul total al comenzilor de marfuri isi va mentine trendul din luna anterioara. "Desi cumparatorii au fost mai rezervati si mai prudenti fata de aprovizionarea cu produse in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, ei au avut un comportament normal in ultima luna a acestui an. Volumul vanzarilor de marfuri prin comertul cu amanuntul si-a urmat tendinta pozitiva, insa si-a incetinit cresterea", potrivit INS.

Angajatorii prognozeaza o stabilitate a numarului de salariati din acest sector, potrivit a 85% din opinii. Cumparatorii nu au insa parte de vesti bune, directorii companiilor estimand cresterea preturilor de vanzare cu amanuntul in intervalul decembrie 2008-ianuarie 2009.

Gandul